I VELMAKTSDAGENE: Fidel Castro da han ennå røykte sigar. Forutså han allerede i 1973 både president Barack Obama og pave Frans? Eller er det endfa et påfunn fra ryktefabrikken på internettet?  Foto: AP / Scanpix
I VELMAKTSDAGENE: Fidel Castro da han ennå røykte sigar. Forutså han allerede i 1973 både president Barack Obama og pave Frans? Eller er det endfa et påfunn fra ryktefabrikken på internettet? Foto: AP / ScanpixVis mer

Er Fidel også en profet?

Den kubanske revolusjonslederen Fidel Castro er en myteomspunnet person. Men er han også profet?

Meninger

Den kubanske revolusjonslederen Fidel Castro er en myteomspunnet person. Men er han også profet?

I spansk-språklige sosiale media svirrer det nå rundt som et virus en historie om en angivelig profetisk uttalelse fra Fidel Castro i 1973, den gang han var i sine velmaktsdager. Han ble visstnok da spurt om når USA ville oppheve handelsblokaden av Cuba.

- Når yankyene får en svart president og paven er en latinamerikaner, skal Fidel ha svart.

Dette utsagnet går rundt i litt ulik ordlyd, og gjengis også litt omtrentlig på andre språk, som portugisisk, engelsk og til og med arabisk. Men er dette sant? Den franske avisa Le Monde og deres ypperlige spalte for å undersøke om påstander er falske eller sanne, «Les Décodeur», har forsøkt å finne svaret.

På internettet dukker ikke den påståtte uttalelsen opp før i 2014, et dårlig tegn for noe som skulle ha vært sagt av en verdenskjent statsleder i 1973. På Twitter dukker den opp, men da som en vits, fra Vincent Brevins, korrespondenten i Brasil for avisa Los Angeles Times i USA. Det skjer i forbindelse med det historiske første møtet mellom presidentene i USA og Cuba, Barack Obama og Raúl Castro. Han gjengir vitsen som en samtale mellom den argentinsk-kubanske revolusjonshelten «Che» Guevara og Fidel. Den samme vitsen gjengis av andre på spansk, med bilder av de to og som en tegneserie med snakkebobler.

«Che»: - Når vil de fjerne blokaden av oss?

Fidel: - Når presidenten til yankyene måtte bli svart og paven en latinamerikaner.

«Che»: - Ikke kødd meg meg, Fidel!

10. mars i år fortelles historien i en artikkel fra Cuba i den argentinske avisa Diario de Carlos Paz, skrevet av Pedro Jorge Solans. Han fikk høre historien av Eduardo de la Torre, som nå kjører drosje og som i 1973 var student. Faren av samme navn var da oversetter og sjåfør for utenlandske journalister.

Fidel kom tilbake til Cuba fra et besøk i Vietnam. Det gjorde også den australske journalisten Neil Brian David, som på Cuba hadde registrert seg som brite og under det falske navnet Bryan Davis. Under et møte mellom Fidel og utenlandske journalister stilte David, med de la Torre som tolk, spørsmålet om blokaden. Kubanerne mistenkte visstnok David for å være spion, og Fidel kan ha kommet med uttalelsen som en ironi for å unnvike å svare.

Så forteller Solans til Le Monde. Neil Brian David er død. Andre vitner eller referater har ikke dukket opp.