Er forklaringen viktigst?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SNÅSAMANNEN: Alternativ behandling når ut til stadig flere, og de siste månedene har et imponende antall tatt Snåsa-bølgen. Det Joralf Gjerstad driver med, healing, ser ikke ulikt ut fra utsiden fra det en annen mann som levde på jorden, Jesus, drev med for et par tusen år siden. Man legger ganske enkelt hånden på mennesker, og de blir friske. En genial om enn gammel ide, hvis man tror på det.

De fleste sier nettopp det: «Jeg tror det ikke før jeg får se det.» Eller, mer avansert: «Jeg tror det ikke før jeg får se det dokumentert.» For ti år siden oppnevnte Helse-og Sosialdepartementet det såkalte Aarbakke-utvalget for å se på ulike aspekter rundt alternativ medisin, bl.a. effekten av healing. Der ble det vist til dokumentasjon av mer enn 160 studier av healing på mennesker, hvorav ca. to tredjedeler viste positive effekter utover placebo.

Jeg synes det har vært interessant å følge med i debatten etterpå. Ofte har jeg hørt leger berette om at det overhodet ikke er gjort studier som viser effekt av alternativ behandling, og undret over hvorfor de ikke har undersøkt hva de snakker om før de uttaler seg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer