Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Langtidsplan for Forsvaret

Er forlikenes tid forbi, Ap?

Det er oppsiktsvekkende at Ap signaliserer at et forsvarsforlik med regjeringen er utelukket.

AVVISER?: Hvor ligger logikken i å avvise et forlik før man kjenner innholdet i den nye Langtidsplanen for forsvaret? Dette minner lite om det gamle styringsdyktige Ap, skriver innsenderen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
AVVISER?: Hvor ligger logikken i å avvise et forlik før man kjenner innholdet i den nye Langtidsplanen for forsvaret? Dette minner lite om det gamle styringsdyktige Ap, skriver innsenderen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Meninger

Det er ingenting å hente for regjeringspartiene hvis de søker forlik i Stortinget, slår partisekretær Kjersti Stenseng fast i Dagbladet 22. september. Dette er nye og helt ukjente toner fra Ap. Snart skal Stortinget vedta en ny langtidsplan for Forsvaret. Gjelder Ap's forliksstopp også noe så kritisk viktig som landets forsvar?

Hvor ligger logikken i å avvise et forlik før man kjenner innholdet i den nye Langtidsplanen for forsvaret? Dette minner lite om det gamle styringsdyktige Ap.

Det er ikke Høyres oppgave å være strategisk rådgiver for Ap, men det er lov å undres likevel. Politiske forlik sikrer forutsigbarhet og gjennomføringskraft. Politiske forlik gir opposisjonen reell innflytelse og høyner terskelen for omkamper av ymse slag.

Arbeiderpartiet har historisk tatt ansvar i opposisjon. Nå har pipa fått en annen lyd. Et dårlig valgresultat forklares kjapt med en påstått belastning av politiske forlik. Det blir for enkelt. Ap virker å være i strategisk villrede vippet av pinnen av Sp, Sv og Rødt. Dette er uheldig for styringen av landet. Ap kan bedre enn dette.

Den sikkerhetspolitiske situasjonen er vesentlig forverret de siste årene, også i Norges nærområder. Det krever politisk klokskap og evne til å stå sammen.

I valgkampinnspurten løp Ap fra støtten til politireformen som partiet stemte for i Stortinget.

Dersom Ap nå også legger ut på en uansvarlig alenegang i forsvarspolitikken brytes en lang linje i norsk politikk. Det er risikabelt. Høyre og Arbeiderpartiet har vært allierte i forsvars- og sikkerhetspolitikken siden 2. andre verdenskrig. Styringspartienes (Høyre og Ap) vilje til å finne sammen i grunnleggende spørsmål av nasjonal betydning har vært et adelsmerke ved norsk politikk.

Flere partier på Stortinget ønsker en annen innretning av norsk forsvars- og sikkerhetspolitikk. Rødt og SV vil ta Norge ut av NATO og betakker seg for USA som Norges nærmeste allierte. Det er farlig.

Det finnes ingen troverdige alternativer til NATOs sikkerhetsgaranti. Høyre og Arbeiderpartiet må holde stand mot ytre venstres forsvarspolitiske eksperimenter. Høyre vil ta ansvar og inviterer Ap til dialog og forlik om det viktigste av alt, nemlig Norges trygghet og selvstendighet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling