DEBATT

Debatt: Samferdsel

Er framtidas transport rett rundt hjørnet?

Vi ser allerede i dag at førerstøttesystemer bidrar til økt trafikksikkerhet.

SELVKJØRENDE: Statsrådene Siv Jensen og Ketil Solvik-Olsen ønsker selvkjørende biler velkommen på norske veier. Foto: Samferdselsdepartementet
SELVKJØRENDE: Statsrådene Siv Jensen og Ketil Solvik-Olsen ønsker selvkjørende biler velkommen på norske veier. Foto: Samferdselsdepartementet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Da bilen gjorde sin inntreden for drøyt 100 år siden, endret den transporthverdagen vår dramatisk. I løpet av noen få tiår forsvant hesten fra bybildet. Mye tyder på at vi igjen nærmer oss et slikt paradigmeskifte. Ikke fordi enkelte politikere nærmest vil forby bilen, men fordi den inntar en annen form og funksjon.

En ny lov om utprøving av selvkjørende kjøretøy er nå på høring. Vi ser allerede i dag at førerstøttesystemer bidrar til økt trafikksikkerhet, og videre utvikling og tilrettelegging for bruk av slike systemer antas å kunne påvirke ulykkesutviklingen i positiv retning.

Med denne nye loven legger regjeringen til rette for utprøving av ny og framtidsrettet teknologi i Norge. Dette er med på å sikre gode konkurranseforhold for norske teknologibedrifter, og kanskje vil vi se etablering av flere spennende arbeidsplasser knyttet til prosjektene.

Norge er blant de fremste i verden med dette arbeidet. Regjeringen har utstrakt kontakt med andre lands myndigheter, bilindustrien og teknologimiljøene. Allerede har vi tillatt uttesting av selvkjørende små minibusser en rekke steder rundt i landet, inkludert Oslo.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer