Harvey Weinstein

Er fratatt passet og påsatt fotlenke: - Nektet tid til forberedelser

- Vi spurte statsadvokaten om mer tid, sier Weinstein-advokat til Dagbladet.

I HARDT VÆR: Tidligere filmprodusent Harvey Weinstein (midten) ble i går tiltalt for alvorlige sexovergrep. Her avbildet på vei ut av rettsbygget i New York 25. mai. Foto: NTB Scanpix
I HARDT VÆR: Tidligere filmprodusent Harvey Weinstein (midten) ble i går tiltalt for alvorlige sexovergrep. Her avbildet på vei ut av rettsbygget i New York 25. mai. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Statsadvokaten på Manhattan i New York tok onsdag ut formell tiltale mot tidligere filmprodusent Harvey Weinstein for blant annet voldtekt, som betyr at et rettsoppgjør rykker stadig nærmere for 66-åringen.

Weinsteins advokat, Benjamin Brafman, sier i en uttalelse til Dagbladet at tiltalen kom raskt på etter at Weinstein ble pågrepet og siktet fredag forrige uke.

- Vi spurte statsadvokaten om mer tid til innsamling av materiale som vil gi Weinstein tid til skikkelige forberedelser før det kommende storjuryvitnemålet han skal avgi, men det ble vi nektet, sier Brafman.

Harvey Weinstein nekter fortsatt for alle anklager om sex uten samtykke.

Meldte SEG: Harvey Weinstein ankommer en politistasjon i New York forrige fredag. Video: CNN Vis mer Vis mer

Fått fotlenke

Weinstein er foreløpig ute i friluft etter å ha betalt én million dollar i kausjon, rundt åtte millioner kroner, skriver Time. Han har videre gitt fra seg passet og har sagt ja til å la seg overvåke med en fotlenke. Dermed må den falne Hollywood-mogulen holde seg innen for delstatene New York og Connecticut i påvente av rettssaken.

- Vi vil minne alle på at en tiltale bare er en formell anklage. Weinstein kommer til å erklære seg ikke skyldig og kjempe med all sin makt mot anklagene, som vi anser som udokumenterte og benekter på det sterkeste, fortsetter Brafman.

Alvorlig tiltale

Weinsteins advokatapparat kommer til å formelt be om å få tiltalen droppet.

- Dersom saken faktisk ender i retten forventer vi at han frifinnes, sier Brafman.

Tiltalen er basert på vitnemålet til to kvinner og består foreløpig av to punkter:

Dersom Weinstein dømmes for et av tiltalepunktene risikerer han en straff på minimum fem år, og maksimum 25 år, i fengsel, ifølge en amerikansk lovside.

Hadde lukket møte

The New Yorker skrev forrige uke at Lucy Evans, en markedsføringskonsulent og tidligere aspirerende skuespiller, er en av kvinnene. Hun har selv bekreftet at hun har anmeldt Weinstein for å tvinge henne til å utføre oralsex på Manhattan-kontoret hans i 2004. Kvinne nummer to skal ha fortalt politiet om en hendelse med Weinstein i 2013.

The Guardian skriver at Weinsteins advokat Benjamin Brafman hadde et lukket møte med dommeren tirsdag, hvor han, ved å framlegge påstander om at Weinstein har hatt et romantisk forhold med en av kvinnene før og etter hendelsen, forsøkte å diskreditere anklagene. Videre argumenterte advokaten for at juryen sto i fare for å bli påvirket av negativ presseomtale.

- Angriper kvinnenes integritet

- BLE VOLDTATT: Den norske skuespilleren Natassia Malthe hevder hun ble voldtatt av Harvey Weinstein i 2008. Video: CNN / Foto: NTB Scanpix. Vis mer Vis mer

Da statsadvokat Cyrus R. Vance kunngjorde tiltalen i går, sa han følgende:

- Tiltalen bringer den anklagede et steg nærmere ansvaret som følger volden han er siktet for. Vi skal føre denne saken i rettssalen, ikke i pressen. Weinsteins siste angrep på integriteten til de overlevende og rettsprosessen er forutsigbar. Vi er sikre på at juryen vil se bevisene og avvise dette framstøtet.

Etterforskningen av Weinstein er fortsatt åpen og fortsetter, skriver Vance. Myndighetene i Los Angeles og London har også pågående saker mot Weinstein.

Internasjonale konsekvenser

Siden oktober 2017 har over 60 kvinner, primært skuespillere, stått fram offentlig og anklaget Weinstein for voldtekt, seksuelle overgrep, sextrakassering, trusler og trakasserende oppførsel.

Mange av dem påstår at Weinstein, som i 2012 ble kåret til Hollywoods mektigste mann, aktivt skal ha gått inn for å ødelegge karrieren deres dersom de avviste tilnærmelsene hans.

Skandaleavsløringen har siden ført til et internasjonalt oppgjør med seksuell trakassering av kvinner, under menneskerettighetsbevegelsen metoo.

Siden nyheten sprakk har Weinstein oppholdt seg på en rehabiliteringsklinikk for sexavhengige i Arizona, før han altså meldte seg til politiet forrige fredag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer