Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Magnus Carlsen og Kindred

Er frivillighetens meninger til salgs?

En avtale med spillselskapet Kindred setter tilliten til både Sjakkforbundet og frivillig sektor på spill.

OMDØMME: Delegatene på Norsk Sjakkforbunds kongress bør vurdere nøye hvordan en avtale med spillselskapet Kindred kan påvirke organisasjonens omdømme, skriver innsenderen. Magnus Carlsen, her på Norway chess 2019 i Stavanger for to uker siden, ivrer for avtalen. Foto: NTB Scanpix
OMDØMME: Delegatene på Norsk Sjakkforbunds kongress bør vurdere nøye hvordan en avtale med spillselskapet Kindred kan påvirke organisasjonens omdømme, skriver innsenderen. Magnus Carlsen, her på Norway chess 2019 i Stavanger for to uker siden, ivrer for avtalen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Norge har vi en enerettsmodell for pengespill, hvor Norsk Tipping og Rikstoto har monopol. Det finnes flere aktører som ønsker å erstatte denne med en lisensmodell hvor utenlandske aktører også vil kunne operere lovlig i Norge. Det kan de ikke i dag og de har heller ikke lov til å reklamere for pengespill i Norge.

Det er dette regelverket Kindred ønsker hjelp til å endre.

Det er ulike meninger i frivilligheten om spillpolitikken, og at Sjakkforbundet vil melde seg på i denne debatten er i utgangspunktet helt uproblematisk. Frivillighet Norge tar ikke stilling for eller mot en lisensmodell. Vi mener likevel at all spillpolitikk, uansett modell, skal baseres på ansvarlighet, lovlighet og at overskudd skal gå til ideell og frivillig sektor.

Kindred-avtalen er imidlertid oppsiktsvekkende og problematisk fordi den skaper inntrykk av at frivillighetens meninger er til salgs. Det bør de ikke være.

Vi forstår at 10 millioner kroner i året er viktige midler som kan utløse mer aktivitet i sjakk-Norge. Vi har også stor respekt for den interne debatten som går i NSF om avtalen. Vi mener likevel det er nødvendig å løfte en prinsipiell debatt om hva denne type avtaler betyr for tilliten til frivilligheten og organisasjonenes omdømme.

Frivillighet Norges medlemsorganisasjoner har fastslått ti prinsipper og anbefalinger for samarbeid mellom frivillighet og næringsliv. Dersom vi skal holde på vår uavhengighet og legitimitet, må vi aldri gå bort fra vår særegenhet i møtet med næringslivet.

Frivillige organisasjoner spiller en viktig rolle i demokratiet i Norge. Organisasjonene er talerør for sine medlemmer, og for ulike samfunnsinteresser. Frivilligheten har et solid omdømme – frivillige organisasjoner skåret høyest på tillitsbarometeret til Arendalsuka i 2018. Hele 87 prosent av respondentene oppga at de har høy eller svært høy tillit til våre organisasjoner. Grunnen til dette er at frivilligheten i stor grad oppleves som uavhengig, nøytral og demokratisk.

NSF sine delegater bør vurdere nøye hvordan Kindred-avtalen kan påvirke organisasjonens omdømme.

Intensjonsavtalen som ligger til behandling hos den kommende kongressen er ikke en tradisjonell sponsoravtale men en avtale om et partnerskap. Avtalen forutsetter at forbundet tar stilling til hvordan pengespill skal reguleres i Norge. Dette er et politisk spørsmål Sjakkforbundet ikke har tatt stilling til tidligere. Det er vanskelig å se hvordan de skal kunne oppfattes som nøytral og uavhengig hvis de samarbeider med en aktør som betaler for at de inntar og fremmer et bestemt synspunkt som kommer samarbeidsparten til gode. Det er lett å tolke dette som at politiske standpunkt er til salgs.

Vi er vant med at PR-byråer tar betalt for å fremme andres meninger, men at en frivillig organisasjon skal gjøre det samme er noe helt nytt og kan skade tilliten til frivilligheten som sådan.

Lotteritilsynet har på eget initiativ gått ut og advart NSF mot avtalen da Kindred, ifølge tilsynet, opererer ulovlig i Norge. De presiserer at avtalen ikke trenger å være lovstridig, men at alle aktiviteter NSF forplikter seg til, må vurderes opp mot lovverket. En frivillig organisasjon bør være forsiktig med å gå inn i en slik juridisk gråsone, spesielt i samarbeid med en aktør som opererer ulovlig i Norge.

Det er også problematisk dersom en organisasjon forplikter seg til å ha samme standpunkt over lengre tid på bakgrunn av avtaler med eksterne parter. Dette vil begrense organisasjonsdemokratiet. En reell debatt fordrer at det er mulig å endre standpunkt, og at alle medlemmer har den samme muligheten til å påvirke de demokratiske prosessene.

Tillit, frivillighetens viktigste kapital, kan raskt mistes og tar lang tid å bygge opp. Vi er stolte av den tilliten frivillige organisasjoner har i Norge og ønsker å ta vare på denne. Det innebærer at vi må være kritiske til egen aktivitet og åpne om hva vi gjør og hvorfor. I vår frivillighetspolitiske plattform står det at: Organisasjonene har ansvaret for å bruke og videreutvikle sin unike kompetanse, tillit og posisjon i samfunnet.

Det er viktig at det rike organisasjonslivet vi har, får gode vilkår for vekst og utvikling. Da er det nødvendig med gode rammevilkår.

Vi forstår at store summer fra næringslivet eller andre eksterne aktører kan utløse mer aktivitet og viktig arbeid. Samtidig må vi ikke sette frivillighetens uavhengighet på spill. Hvilke føringer og forventninger er det greit at organisasjonene imøtekommer når de mottar økonomisk støtte, uavhengig av om dette er fra næringslivet eller fra det offentlige? Vi er alle med på å forvalte den tilliten vi nyter godt av og må sammen vise oss tilliten verdig.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!