Er glad han falt i betongen og ble sengeliggende i tre år

Vetle Lid Larssen forteller om fallet som ble et vendepunkt i livet hans.

(Dagbladet): - Det å snakke om gamle bøker er som å ligge med eksen fem år etter, det er ikke levende lenger, sier Vetle Lid Larssen i avslutningen av ukas Bokpod.

Men før uttalelsen røper forfatteren likevel mange historier om bakgrunnen for sine bøker. Blant historiene er den om hvordan han måtte diktere skuespillet «Kongen» til sin samboer, fordi han ikke kunne skrive på tre år.

Årsaken var at han bokstavelig talt ble slått ut da han skulle rydde i kjelleren. Larssen falt, slo hodet i betongen, besvimte og ble deretter så dårlig at han ble sengeliggende i hele tre år.

- På de tre åra ble jeg far, havnet på Sunnaas sykehus og faren min fikk alzheimers. Alt skjedde oppå hverandre, slik det ofte er i livet, ting kommer ikke alene. Jeg ble satt helt ut av spill, sier han og forteller videre:

- Det ble mitt nullpunkt. Jeg kunne ikke skrive eller lese, jeg lå bare på en seng, forteller han til Hallgeir Opedal som gjør intervjuene i Bokpod-serien.

Ble et vendepunkt

Larssen som fortiden er aktuell med en bok om forholdet til faren sin, forteller at fallet ble et vendepunkt, og at han forsto hvem hans virkelige venner var.

- Når ting går galt står du igjen med det som er hardcore-verdiene i livet, sier han til Dagbladet.

Larssen forteller at han i tillegg endret skrivemåte etter hendelsen.

- Da jeg kunne lese igjen, begynte jeg å lese mer og det endret måten jeg ser på litteratur, sier han til Dagbladet.

- Før var jeg mer opptatt av språket, og tenkte at litteratur var bra, bare språket var bra. Men det hjelper ikke med godt språk om du ikke har noe å fortelle. Jeg ble mer opptatt av god historiefortelling. Altfor mange er opptatt av tekst, sier han.

Ble ydmyk

Fra å være en breial journalist, gjorde opplevelsene etter fallet han mer ydmyk, forteller Larssen til Dagbladet.

- Plutselig kjente jeg på min egen svakhet og mine enge begrensninger. Jeg hadde en lang periode der jeg kjempet med det meste. Det var et mareritt, men også en øyeåpner. Det er en klisjé, men nå tenker jeg at heldigvis stoppet livet mitt opp, for jeg lærte mye.

Andre ting Larssen røper i ukas Bokpod er mer om forholdet til sin kjente skuespillerfar, Lars Andreas Larssen, om det å vokse opp med Jonas Gahr Støre, om sine glansdager som overlegen journalist i Morgenbladet og Aftenposten, samt om hvor dårlig han selv er i matte.

Du kan høre hele intervjuet i spilleren over.