SYNKENDE POPULARITET? Nintendo nedjusterern nå sine inntektsprognoser for 2009. Her spiller den amerikanske modellen Christie Brinkley gitar i «Wii Music». Foto: AP Photo / Sara Jaye Weiss / Scanpix
SYNKENDE POPULARITET? Nintendo nedjusterern nå sine inntektsprognoser for 2009. Her spiller den amerikanske modellen Christie Brinkley gitar i «Wii Music». Foto: AP Photo / Sara Jaye Weiss / ScanpixVis mer

Er glansdagene til Wii omme?

Nintendo nedjusterer prognosene.

(Dagbladet.no): Blant de tre store produsentene av spillkonsoller, er det Nintendo som de siste årene har klart å tjene store penger på maskinvaresalg - i motsetning til Sony og Microsoft.

Salget av Wii har de siste årene gått svært bra, men i går offentliggjorde Nintendo ifølge Kotaku at de nedjusterer  forventede inntekter med 33 prosent i året som kommer - noe av dette skyldes svingninger i valutamarkedet.

Nintendo forventer også å selge én million færre Wii-konsoller enn planlagt i året som kommer, noe gjør at analytikere lurer på om glansdagene til Wii kan være omme, skriver The Times.

- Disse tallene viser at det ekstreme salget vi har sett av Wii til nå kan være omme. Tallene innebærer også at vi kan se et kraftig fall i salget i fjerde kvartal, fra rekordstore marginer til noen av de smaleste marginene Nintendo har opplevd på tre år, sier analytikeren Hiroshi Kamide i KBC Financial Products til The Times.

Han sier at Nintendo jobber veldig tett med butikker verden rundt, og at kuttet i antatt fortjeneste kan bety at Nintendo «vet at noe stort har gått galt, og at folk ikke lenger kjøper maskinene».

The Times skriver at deler av problemet er at det ikke er like mange «må ha»-titler til maskinen som det var for seks måneder siden.

Kotaku har fulgt opp hva Kamide mener med at «noe stort har gått galt»:

- Det er stort fordi etterspørselen etter Wii nesten ikke finnes i Japan, og at de føler at de måtte redusere prognosene. Hvorfor planla de bare ikke slik at de markedene der det var etterspørsel fikk sine maskiner - eller kanskje de til og med har nok maskiner, sier Kamide til nettsiden.

Ved å benytte seg av godt etablert teknologi, har Nintendo med sin Wii allerede rukket å tjene gode penger på maskinen, selv om den ikke er like teknisk avansert som PlayStation 3 og Xbox 360. Og selv med én million færre solgte maskiner vil det likevel mest sannsynlig bli et innbringende år for den japanske spillkjempen, som har sett en enorm vekst de siste årene.

RIVES IKKE LENGER UNNA: Salget av Wii skal ha stagnert i Japan, mens det ikke er nok maskiner til å dekke etterspørselen i Usa og Europa, sier analytikeren Hiroshi Kamide. Foto: REUTERS / Toru Hanai / Scanpix
RIVES IKKE LENGER UNNA: Salget av Wii skal ha stagnert i Japan, mens det ikke er nok maskiner til å dekke etterspørselen i Usa og Europa, sier analytikeren Hiroshi Kamide. Foto: REUTERS / Toru Hanai / Scanpix Vis mer