NY TREND: Gowalla lar deg fortelle verden hvor du befinner deg, og kan nå bli det nye Twitter. Nettjenesten vant pris for beste sosiale nettverk for mobil tidligere denne uka. Foto: Scanpix
NY TREND: Gowalla lar deg fortelle verden hvor du befinner deg, og kan nå bli det nye Twitter. Nettjenesten vant pris for beste sosiale nettverk for mobil tidligere denne uka. Foto: ScanpixVis mer

Er Gowalla det nye Twitter?

Gowalla seiler opp som arvtageren til Twitter. Nå skal du fortelle verden hvor du er til enhver tid.

||| - Gowalla er et sosialt nettverk som bare handler om steder. Når man blir medlem av tjenesten kan man legge til venner, og via programmet på mobiltelefonen «sjekker man inn» der man befinner seg. På den måten får vennene dine vite hvor du er. Tjenesten krever at du har en såkalt smarttelefon med GPS, og du kan kun publisere om du faktisk er på stedet, sier Øyvind Solstad, redaktør i NRKbeta.

Fikk to priserAndre sosiale nettsteder som Facebook og Twitter har ekspandert kraftig de siste årene. Nå kan man også fortelle verden hvor man befinner seg til enhver tid, og samtidig søke opp andre som er i samme geografiske område.

Under Web Awards i Austin forrige søndag fikk Gowalla prisen for beste nettverk for mobil og Texas Social Media Award.

Med slike priser i bagasjen seiler Gowalla opp som den store arvtageren etter fjorårets nettsuksess Twitter. Solstad tar selv i bruk stedsbaserte nettjenester som Gowalla, Foursquare og Brightkite.

- Dette er noe som funker spesielt bra i byene. Hvis man for eksempel skal ut en kveld og lurer på hvor vennene dine er, så kan du finne ut dette gjennom Gowalla ganske kjapt. Da slipper man styret med å sende melding frem og tilbake. Jeg har opplevd å sitte på fly og rett før avgang logget meg på Brightkite og funnet ut at jeg har en kompis som tar samme flyet.

Gowalla har flere positive sider mener Solstad, blant annet at du kan få informasjon om akkurat det stedet du befinner deg på, om det er tips til spisested eller hvem du skal møte.

10 millioner brukere
Ifølge Gowalla får tjenesten 10 000 nye brukere fra hele verden hver dag, og det er rundt 10 millioner på verdensbasis som benytter seg av slike tjenester nå.

- Jeg tror det kommer til å bli kjempestort. Denne typen tankegang har fått sitt gjennombrudd, og det kommer til å vokse. Internett på bærbare enheter, som for eksempel mobil, er spådd til å 66-dobles i løpet av tre år, sier Solstad.

Det finnes likevel en negativ side ved tjenesten.

- Det negative er selvfølgelig at det kan åpne for spionering og overvåking, men man velger selv hvor paranoid man skal være. Det er viktig å tenke seg litt om før man publiserer hvor man er, og man kan velge å ikke bruke tjenesten. I tillegg kan du selv styre hvor ofte og når du vil fortelle andre hvor du er, fortsetter han.