Er han Norges mest produktive barnebokforfatter?

Arne Svingen slipper tre lettlestbøker på rappen.

SKUMMEL SERIE: Arne Svingen er klar med en ny lettlestserie for barn, «Svingens mørke verden». Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet.
SKUMMEL SERIE: Arne Svingen er klar med en ny lettlestserie for barn, «Svingens mørke verden». Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet.Vis mer

ANMELDELSE: Bare så det er sagt. Det finnes knapt en mer produktiv og proffere norsk barne- og ungdomsbokforfatter enn Arne Svingen. Nylig fikk han strålende kritikker for ungdomsboka «Sangen om en brukket nese». Noen knappe uker senere kommer han med ikke mindre enn tre lettlestbøker.

Er han Norges mest produktive barnebokforfatter?

De åpner serien «Svingens mørke verden», og er nok mer av et venstrehåndsarbeid enn ungdomsboka.

Ikke veldig mørke
Veldig mørke er de strengt tatt ikke.

Det vil si; «Mannen med seks fingre» er en virkelig grøsser. Petter har gått seg bort i et spøkelseshus på tivoli, og havner i en virkelig spøkelsesverden der han møter barn med melonhoder, damer med puppene på ryggen og menn med nesa i pannen.

Er han Norges mest produktive barnebokforfatter?

Petter får beskjed om at hvis han vil hjem igjen, kommer også han til å få en skavank. Avslutningen er en uhyggelig overraskelse.  

Donald og Scooby Doo
«Spøkelseshotellet» er derimot en langt mer uskyldig affære. Plottet er en blanding av Scooby Doo og Donald Duck, og handler om Ine som er på et hotell der det skal spøke. Hun må tisse, hører rare lyder, ser blod på gulvet og mennesker med forvridde ansikter. Men så er det kanskje ikke helt sånn likevel, og Ine ordner opp.  

Det gjør også mobbeofferet Balder i «Den onde læreren», som mer er en slags krim. Den handler om en altfor blid lærervikar som viser seg å ha skumle kidnappingsplaner med klassen. Balder prøver forgjeves å advare, og blir som de fleste antihelter selv helt til slutt.    

Effektiv forteller
Disse sjangervarierte bøkene er illustrert med nokså diffuse svart/hvitt tegninger, og er kjappe og tegneserielette både i plott og tilnærming.

Er han Norges mest produktive barnebokforfatter?

Svingen bruker et knapt klart språk og er en utrolig effektiv forteller.

Så knapp er han, at setningene avogtil blir grammatikalsk amputerte. Men for all del. Det svinger alltid av Svingen.