Er han tidenes tøffeste gangster?

Se Depp som Dillinger.

(Dagbladet.no): Han var den brutale gentlemannstyven, som stjal fra de rike og ga til seg selv - raneren som nærmest drev FBI-sjef J. Edgar Hoover fra vettet, og som til slutt ble drept etter å ha blitt forrådt av en kvinne i rødt.

Nå har historien om gangsteren John Dillinger (1903-1934) blitt film med Johnny Depp og Christian Bale i hovedrollene, og regissert av Michael Mann («Heat», «Miami Vice»).

Traileren til «Public Enemies» kan du se for første gang her i dag.

Ble en folkehelt
Dillinger var en del av en klassisk generasjon amerikanske gangstere (sammen med blant andre Pretty Boy Floyd, Bonnie & Clyde og Ma Barker), som oppnådde heltestatus i depresjonstidas USA.

Denne statusen fikk Dillinger blant annet som følge av de innovative måtene han og gjengen ranet bankene på. Ved én anledning latet de som om de var et filmcrew som skulle spille inn en ransscene, og en annen gang skal gangsteren ha kommet seg inn i banken ved å late som om han solgte alarmsystemer.

Fiendene ble derimot ydmyket. Dillinger sendte julekort til FBI-sjef J. Edgar Hoover, og ringte ham også opp ved flere anledninger.

Han rømte også fra fengsel flere ganger. Én av rømningene skjedde med en falsk pistol, skåret ut av såpe og farget med skokrem.

Rykter og myter
Det var imidlertid en annen FBI-mann enn Hoover som til slutt ble John Dillingers bane. Melvin Purvis (spilles av Christian Bale i filmen) ble også besatt av å ta gangsteren, og i 1934 klarte han det.

Etter et tips fra horemammaen Ana Cumpanas (kjent som «kvinnen i rødt»), som håpet å få bli i USA mot å utlevere ham, ble Dillinger funnet og skutt ned på en kino i Chicago.

Siden har en rekke rykter og historier sirkulert, blant annet om at det ikke var den ekte John Dillinger som ble drept denne dagen. Denne teorien var blant annet gjenstand for dokumentaren «The Dillinger Conspiracy», som ble sendt på Discovery Channel i 2006.

Her kan du se den første delen av en annen dokumentar om Dillinger:

Historisk riktig
«Public Enemies» er basert på boka «Public Enemies: America's Greatest Crime Wave and the Birth of the FBI, 1933—34» av forfatter Bryan Burrough.

I en bloggserie i Vanity Fair i fjor erklærte Burrough at manuset i tilfredsstillende grad er historisk korrekt.

- Boka forteller ikke bare om Dillinger, men også om et halvt dusin andre kriminelle som ble jaget av J. Edgar Hoover. Ved å knuse dem alle skapte han det moderne FBI, skrev forfatteren.

«Public Enemies» settes opp på kinoer i Norge 24. juli.