Er han verdens beste krimforfatter?

Peter Temple har skrevet en usedvanlig god roman.

BLANT DE YPPERSTE: I motsetning til mange av sine kollegaer har den australske krimforfatteren Peter Temple forstått hvilken avgjørende rolle språket spiller når det dreier seg om å skape stemninger i leseren. Det gjør at «Sannhet» går utenpå det aller meste i sjangeren. Foto: FORLAGET PRESS
BLANT DE YPPERSTE: I motsetning til mange av sine kollegaer har den australske krimforfatteren Peter Temple forstått hvilken avgjørende rolle språket spiller når det dreier seg om å skape stemninger i leseren. Det gjør at «Sannhet» går utenpå det aller meste i sjangeren. Foto: FORLAGET PRESS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Det er ikke uten grunn at australske Peter Temple omtales som en av verdens beste krimforfattere. Allerede det første avsnittet i hans nye roman bærer bud om det.

I en passasje som får en til å tenke på Cormac McCarthy beskriver Temple et åsted slik det, ufiltrert og akutt, registreres av hjernen til bokas hovedperson, Stephen Villani: 

« ... en død kvinne, nei jente, skittent hår, farget rødt, lyse røtter, knivstukket så mange ganger at de ikke hadde tall på det, i magen, brystet, ryggen, ansiktet. Ungen, gutt, et par-tre år gammel, sparket i hodet. Blod overalt.»  

Resignasjon og grådighet

Fortellingen om drapsetterforskeren i Melbourne-politiet er holdt i tredje person, men som lesere er vi er så tett innpå Villanis liv at vi raskt adopterer hans perspektiv på begivenhetene. Villanis blikk er registrerende når det betrakter den ytre verden, reflekterende når det betrakter den indre. Men hele tiden er det holdt i Temples særegne språk - tett, knapt og suggererende.

Gjennom noen brennhete sommerdager etterforsker han drapet på en ung jente og den regelrette henrettelsen av noen tidligere kjenninger av politiet. Villani må navigere blant Melbournes mest aktverdige borgere, polititopper, politikere og investorer, mennesker som alle drives av grådighet og begjær etter makt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer