SPRØYTEROM: Dette er lov i sprøyterommene, men ikke å røyke heroinen. Foto: NTB Scanpix
SPRØYTEROM: Dette er lov i sprøyterommene, men ikke å røyke heroinen. Foto: NTB ScanpixVis mer

Er Høies motstand mot heroinassistert behandling ideologisk?

Planene regjeringen har lagt fram er ikke tilstrekkelig til å få Norge ned fra overdosetoppen i Europa.

Meninger

Helseminister Bent Høie skriver i Dagbladet 20. januar at det er mye som må gjøres for å få ned overdosedødsfallene i Norge. Likevel avviser han to av de virkemidlene vi vet vil bidra direkte til å få ned dødeligheten: Heroinassistert behandling for de tyngste brukerne og mulighet for å røyke heroin i sprøyterom.

Høie beskylder Dagbladet for kunnskapsløshet fordi avisen på lederplass tar til orde for at vi tar målrettede virkemidler mot overdosedødsfall i bruk. Helseministeren har selvfølgelig rett når han skriver at disse tiltakene alene ikke vil løse problemene Norge har i rusomsorgen. De tiltakene han ønsker å gjennomføre i stedet har Venstres fulle støtte. Likevel er det klart at planene regjeringen har lagt fram ikke er tilstrekkelig til å få Norge ned fra overdosetoppen i Europa.

Beskyldningen om kunnskapsløshet klinger hult når Høie ikke gjør noe forsøk på å begrunne sin motstand mot heroinassistert behandling.

Det gir grunn til å mistenke at motstanden i hovedsak er ideologisk motivert. Venstre ønsker en kunnskapsbasert tilnærming til rusomsorgen, hvor moralismen ikke får trumfe målrettede tiltak med beviselig effekt.

Det skylder vi alle de menneskene i Norge som har fått store deler av livet sitt ødelagt av rusavhengighet.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.