Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Er Høies motstand mot heroinassistert behandling ideologisk?

Planene regjeringen har lagt fram er ikke tilstrekkelig til å få Norge ned fra overdosetoppen i Europa.

SPRØYTEROM: Dette er lov i sprøyterommene, men ikke å røyke heroinen. Foto: NTB Scanpix
SPRØYTEROM: Dette er lov i sprøyterommene, men ikke å røyke heroinen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Helseminister Bent Høie skriver i Dagbladet 20. januar at det er mye som må gjøres for å få ned overdosedødsfallene i Norge. Likevel avviser han to av de virkemidlene vi vet vil bidra direkte til å få ned dødeligheten: Heroinassistert behandling for de tyngste brukerne og mulighet for å røyke heroin i sprøyterom.

Høie beskylder Dagbladet for kunnskapsløshet fordi avisen på lederplass tar til orde for at vi tar målrettede virkemidler mot overdosedødsfall i bruk. Helseministeren har selvfølgelig rett når han skriver at disse tiltakene alene ikke vil løse problemene Norge har i rusomsorgen. De tiltakene han ønsker å gjennomføre i stedet har Venstres fulle støtte. Likevel er det klart at planene regjeringen har lagt fram ikke er tilstrekkelig til å få Norge ned fra overdosetoppen i Europa.

Beskyldningen om kunnskapsløshet klinger hult når Høie ikke gjør noe forsøk på å begrunne sin motstand mot heroinassistert behandling.

Det gir grunn til å mistenke at motstanden i hovedsak er ideologisk motivert. Venstre ønsker en kunnskapsbasert tilnærming til rusomsorgen, hvor moralismen ikke får trumfe målrettede tiltak med beviselig effekt.

Det skylder vi alle de menneskene i Norge som har fått store deler av livet sitt ødelagt av rusavhengighet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media