DEBATT: Skattenivået

Er Høyre fortsatt et interesseparti for bedrestilte?

Usosial eiendomsskatt? Hvorfor ikke progressiv moms?

BOLIG: Kampen mot skatt på bolig ser ut til å bli en kampsak for Oslo Høyre, skriver artikkelforfatteren. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
BOLIG: Kampen mot skatt på bolig ser ut til å bli en kampsak for Oslo Høyre, skriver artikkelforfatteren. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer
Meninger

Eiendomsskatten skal tydeligvis bli en kampsak for Oslo Høyre i den kommende valgkamp. «Eiendomsskatt er en usosial og urettferdig skatt som rammer uavhengig av betalingsevne», står det på Oslo Høyres nettside. Derfor vil Oslo Høyre fjerne eiendomsskatten.

Her argumenteres det altså prinsipielt for at betalingsevne skal tillegges avgjørende vekt ved valg av skatteform. En skatt, er ifølge denne tankegangen, både usosial og urettferdig når den ikke tar hensyn til skattyterens betalingsevne.

Men dersom betalingsevnen skal gjelde for eiendomsskatt, må selvsagt dette prinsippet også legges til grunn for alle skatter, ikke bare når det er Høyres kjernevelgere i Oslo vest som rammes. Inntektsskatten beregnes på grunnlag av inntekten, så den rammes ikke av et slikt krav. Men hva med Merverdiavgiften – Momsen? Den betaler vi ved kjøp av varer som er minst like nødvendige som bolig; vi kan jo ikke klare oss uten mat og klær.

Men foreløpig er det ikke registrert at Oslo Høyre har foreslå at alle skatter som ikke tar hensyn til betalingsevne, blir fjernet. Da må det forventes at Oslo Høyre, klargjør om de er et parti med en prinsipiell politikk, eller om Høyremedlem og historieprofessor Francis Sejersteds beskrivelse fortsatt gjelder: Høyre har alltid fungert som et interesseparti for de bedrestilte i samfunnet.

Nå må det forventes at Oslo Høyre forklarer hvorfor hensynet til betalingsevne tilsier at eiendomsskatten bør fjernes, mens det samme ikke gjelder for moms. Oslo Høyres forklaring imøteses med spenning.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.