MORSFØLELSE: 17. mai var statsminister Erna Solberg til stede på pressekonferansen i forbindelse med Joshua French-saken. Hans mor,  Kari Hilde French, var sterkt medvrikende til løslatelsen. I dette innlegget appellerer en mor til statsministerens morsfølelse i en annen sak. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
MORSFØLELSE: 17. mai var statsminister Erna Solberg til stede på pressekonferansen i forbindelse med Joshua French-saken. Hans mor,  Kari Hilde French, var sterkt medvrikende til løslatelsen. I dette innlegget appellerer en mor til statsministerens morsfølelse i en annen sak. Foto: Terje Pedersen / NTB ScanpixVis mer

Debatt: Forfølgelse av homofile

Er ikke du også mor, kjære statsminister?

Å innrømme at du er homofil i Tsjetsjenia er jevngodt med en dødsdom.

Meninger

Når jeg leser nyheter blir jeg lett engasjert. Nå er jeg bare matt. Jeg har en stor klump i magen. Og jeg har vondt i morshjertet mitt.

Norske politikerne har det travelt, de skal vinne et valg til høsten. Få er opptatt av den groteske forfølgelsen av homofile i Tsjetsjenia. Noen få artikler er skrevet i norske aviser den siste måneden, men norske myndigheter er forbausende fraværende i debatten.

Det er etablert konsentrasjonsleirer for homofile i Tsjetsjenia. Flere hundre menn er internert. De mishandles og tortureres. Og de skal avlives. Når tsjetsjenske myndighetene utfordres svarer de at det finnes ingen homofile i republikken. Når Russlands president utfordres bryr han seg ikke en gang om å svare. Titusener av mennesker har signert Amnesty Internationals opprop hvor de ber Russland stanse forfølgelsen.

Ved mistanke om at du er homofil er du fritt vilt. Å innrømme at du er homofil er jevngodt med en dødsdom. De yngste internerte er tenåringer, de eldste er i femtiåra. Alle disse mennene har en mor. Jeg er også mor. Jeg har tre voksne, flotte barn. En av dem er homofil. Å være homofil er i og for seg en privatsak og helt naturlig. Det er ikke farlig og det er ikke smittsomt. Homofile er vanlige folk. Jeg kjenner en isklump inni meg når tsjetsjenske myndigheter behandler homofile som verdiløse mennesker.

Mine tre barn er glade mennesker som er trygge på seg selv. Og de står for den de er. Hvordan kan det være for en mor å oppleve at hennes sønn blir arrestert fordi han er seg selv og lever et fullverdig liv? Skal vi sitte å se på dette? Vi er raske til å rope på myndighetene når veier er ødelagte og drivstoffprisene øker. Er vi blitt så likegyldige at vi ikke bryr oss om at hundrevis av uskyldige menn tortureres og drepes? Jeg får vondt i morshjertet mitt. Hver og en av disse mennene har en mor. Hva om det hadde vært din sønn?

Jeg oppfordrer alle mødre til å rope så høyt at norske myndigheter reagerer. De tsjetsjenske mennene trenger hjelp. Og det haster. De livredde mødrene deres makter ikke å hjelpe dem. Vi kan ikke akseptere at Tsjetsjenia og vårt naboland Russland holder på slik. Jeg hadde aldri trodd at Arnulf Øverlands 80 år gamle dikt «Du må ikke sove» skulle være høyaktuelt i 2017, men det er det. Du må ikke sitte trygt i ditt hjem og si: det er sørgelig, stakkars dem. Du må ikke tåle så inderlig vel, den urett som ikke rammer deg selv. Er ikke du også mor, kjære statsminister?