Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Er ikke kulturen «fin» nok til å presenteres for Oslo-folk?

Jeg utfordrer redaktørene til å forsvare sin diskrimineringspraksis.

KULTUR: Tore Halvorsen er vokalist i dansebandet Ole Ivars. Blir dansemusikken diskriminert?  Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
KULTUR: Tore Halvorsen er vokalist i dansebandet Ole Ivars. Blir dansemusikken diskriminert? Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tore Halvorsen i Ole Ivars ble nylig portrettert i NRK TV. Her ble det nevnt at i mange kulturkretser ble det han sto for, dansemusikken, ikke verdsatt og til dels boikottet og fortiet.

Vi kan nevne følgende eksempler: NRK dekket ikke selve overrekkelsen av Spellemannprisen til Ole Ivars, men bare henviste dansemusikk-klassen til en rask oppsummering. VG har for øvrig i mange år ikke tillatt dansemusikk-låter og hele denne sjangeren å komme på VG-lista, trass i store salgstall. Hva er dette, annet enn sensur?

I samme gate: Aftenposten, Dagbladet og VG tillater ikke journalistene å skrive på nynorsk, annet enn i helt spesielle tilfeller. Hva er dette, da, i et fritt demokratisk samfunn?

Jeg utfordrer redaktørene i de omtalte media å forsvare sin diskrimineringspraksis. Vi må i denne sammenheng minne om at de ressurser som gir Norge sin rikdom, stort sett befinner seg i de deler av landet som har dansemusikken og nynorsken som sin kultur. Vi kan nevne olje, gass, tømmer, vannkraft, vindkraft, fisk og annen matproduksjon som vi alle er avhengige av. Er det slik at distriktene utenfor hovedstadsområdet er gode nok når det gjelder å gi oss velstand, men at kulturen ikke er «fin» nok til å presenteres for Oslo-folk? Og er ikke Oslo-området også et distrikt i Norge?

Kultur er summen av materielle og immaterielle faktorer i ethvert samfunn som kan gi identitet, selvforståelse og mening med livet for det enkelte menneske. Går vi noen generasjoner tilbake, ser vi at formødrene og forfedrene til de fleste mennesker som i dag befolker hovedstadsområdet kommer fra ulike deler av landet. Da å skulle definere kultur i motsetning til «ikke-kultur», blir en vanskelig, for ikke å si umulig oppgave.

Hele Norges coronakart