NOK ER NOK: Jan Thomas Mørch Husby postet onsdag et bilde av sitt utmeldingskjema til kirken på bildedelingstjenesten Instagram etter det han opplevde som en diskriminerende kirkeavstemming mot homofilt ekteskap tirsdag.  Foto: Eirik H. Urke / Dagbladet
NOK ER NOK: Jan Thomas Mørch Husby postet onsdag et bilde av sitt utmeldingskjema til kirken på bildedelingstjenesten Instagram etter det han opplevde som en diskriminerende kirkeavstemming mot homofilt ekteskap tirsdag. Foto: Eirik H. Urke / DagbladetVis mer

- Er ikke rart det blir krig i verden!

Jan Thomas og ektemannen Christopher Mørch Husby melder seg ut av kirken.

Tirsdag denne uka stemte 64 av 115 mot at homofile skal få avholde ekteskapsseremonier i kirken, på lik linje som heterofile par, da Den norske kirke avholdt sitt kirkemøte.

Avstemmingen har skapt stor debatt og onsdag kveld hev stylisten Jan Thomas (47) seg på ved å poste et bilde av sitt utmeldingsskjema på Instagram. 

- Ja, vi la ut et utmeldingsskjema, og det skjemaet er fylt ut, både av Christopher og av meg og sendt til Ullern menighet, sier han og viser til ektemannen Christopher Mørch Husby (24).

Paret giftet seg vinteren 2009.
 

Tolererer ikke forskjellsbehandling i kjærlighet
Norges mest berømte stylist og kjendisantrekk-anmelder har aldri vært noen homo-barrikadestormer, men han kjente at nå var det nok. 

- Jeg har ikke behov for å lage noe ståhei, jeg blir bare veldig oppgitt og lei. Jeg har levd mitt liv slik jeg har ønsket, og jeg har kanskje ikke i like stor grad som mange andre, måtte føle og ta på fordommer mot homofile. Men dette reagerer jeg på, sier han.  

Han synes det er vanskelig å fatte meningen med slik forskjellsbehandling i kjærlighet.  

- Ut i fra vårt ståsted, lever Christopher og jeg våre høyst normale liv som ektefeller, og føler oss ikke diskriminert eller annerledes. Men det betyr ikke at jeg er naiv. Det fins mange mennesker som vil rammes av slike holdninger som kirken nå viser fram, sier Jan Thomas og viser til en generell positiv samfunnsutvikling med kvinnerettigheter, menneskerettigheter og økt inkludering.    

-  I 2014 må man rett og slett komme lenger i dette vakre, flotte landet. Da jeg fikk høre resultatet ble jeg sittende som et stort spørsmålstegn. Jeg mottok beskjeden med vantro. Er det rart det blir krig i verden? Er det noe vi trenger mer av, så mye av som mulig, så er det vel kjærlighet? Og da spiller det ingen rolle om vi snakker om kjærlighet mellom mann og kvinne eller mellom to kvinner eller to menn.   
Kirken portal til krig og fordommer
-  Det kirken har vedtatt er litt sjokkerende. Kristendommen skal tolkes innenfor rammene av Bibelen, og tolkninger blir jo som et stort «smørbrødsbord», det går an å tenke. Det er synd når kristendommen og religion blir en portal til krig og fordommer. Jeg trodde virkelig i dette fantastiske landet at vi hadde kommet lenger, sier han oppgitt.  

Jan Thomas er ikke alene om sin mening. Flere andre kjendiser har vist motstand mot kirkeavstemmingen ved å dele sin mening på sosiale medier.

En av dem er radioverten Steinar Sagen som tirsdag tvitret:

- Jeg melder meg ut i dag. Tenk at jeg i det hele tatt har vært medlem...

Rockepresten Bjørn Eidsvåg klarte heller ikke la den konservative avstemmingen passere.

- Nok en gang har Den Norske Kirke sagt klart i fra om at mennesker ikke er likeverdige.