Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Er ikke sikker på om reaksjonen ville vært annerledes i Norge

Den russiske ambassaden forsvarer behandlingen av Pussy Riot.

Det startet som en vågal protestaksjon mot president Vladimir Putin, men har blitt et mareritt for de tre russiske jentene Maria Alyokhina (24), Nadezhda Tolokonnikova (23) og Yekaterina Samutsevich (29) punkkollektivet Pussy Riot.

Politikk eller blasfemi? Den 21. februar i år stormet de inn Kristi frelser-katedralen i Moskva iført fargerike finlandshetter og fremførte låten «Hellige jomfru — Fjern Putin». For opptrinnet risikerer de opp mot syv års fengsel for blasfemi og pøbelvirksomhet.

Rettsaken har pågått i halvannen uke, og de tre har sagt seg uskyldige. De hevder de ikke har vært ute etter å spre religiøst hat, bare angripe det de kaller Putins autoritære og antifeministiske politikk.

- Vi har mer frihet enn alle i aktoratet som sitter foran meg — vi kan si hva vi vil, sa Tolokonnikova i sin avsluttende forklaring i går.

«Bølleopptreden» Olga Kolesnikova, førstesekretær ved Russlands ambassade, sier Pussy Riots handlinger er «ekte bølleopptreden og huliganisme».

- Dette fornærmet følelsene til mange millioner russere som kommer til kirken helt med andre formål enn å høre pønkekonserter ved alteret, sier hun.

- Derfor fordømmer det meste av det russiske samfunnet pønkekonserten, sier Kolesnikova, som ikke er sikker på at samfunnets reaksjon ville vært annerledes hvis noe slikt hadde skjedd i en norsk kirke.

Trange kår Forfatter og russlandskjenner Peter Norman Waage er ikke overrasket over Pussy Riots skjebne.

Han mener forfattere, billedkunstnere og artister jobber under ulike forhold.

- Det er ingen forhåndssensur på bøker, og forfattere får stort sett jobbe i fred så lenge de ikke kommer for nær den lokale makten, sier Waage som blant annet har skrevet om Russlands kulturhistorie.

For billedkunstnere og musikalske artister er situasjonen en annen.

- Verre under Putin - Det virker som at det er farligere for de som jobber i mer populære medium å kritisere kirke og stat, sier han.

Waage mener situasjonen er blitt verre under Putin.

- Det var ikke slik under Jeltsin. Men Putin er også mer hårsår for kritikk utenifra. Han har uttalt at han håper Pussy Riots straff ikke blir for streng, og det hadde ikke skjedd uten den internasjonale kritikken, sier han.

UD er bekymret Astrid Huitfeldt, politisk rådgiver i Utenriksdepartementet, skriver i en e-post til Dagbladet at en strafferamme på 7 år virker helt urimelig. 

- Rettssaken bygger opp under inntrykket av et økende press på menneskerettighetene i Russland. Enkelte lovendringer den senere tid synes å innskrenke sentrale rettigheter som forsamlings- og ytringsfriheten. Vi har tatt opp vår bekymring for denne utviklingen med russiske myndigheter, og pekt på de forpliktelser Russland har påtatt seg som medlem av Europarådet og OSSE, skriver hun.

- Kalde føtter Pål Kolstø, professor i Russland-studier, sier man ikke kan se på Russland som tradisjonell rettsstat.

- I tilfeller der regimets folk er involvert, er utfallet i veldig stor grad gitt på forhånd, sier Kolstø.

Tiltalt: Tre medlemmer av det russiske punkerkollektivet Pussy Riot risikerer syv år i fengsel for blasfemi og pøbelvirksomhet. Under den pågående rettsaken blir de holdt i dette glassburet. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP Photo / Scanpix
Tiltalt: Tre medlemmer av det russiske punkerkollektivet Pussy Riot risikerer syv år i fengsel for blasfemi og pøbelvirksomhet. Under den pågående rettsaken blir de holdt i dette glassburet. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP Photo / Scanpix Vis mer

Han er overbevist om at rettsaken mot Pussy Riot er politisk motivert.

- Jeg er skeptisk til antakelsen om at det er kirken som presser på for å få dem dømt. Jeg tror Putin selv, og krefter rundt ham, begynner å få kalde føtter og derfor forsøker å skyve dette over på kirken.

- Hva tenker du om straffeutmålingen?

- Jeg tror ikke de vil få syv år. Medieoppmerksomheten har vært fryktelig dårlig reklame for Putin.

- Pessimistisk Erlend Loe er selv blitt en populær forfatter i Russland, og oppfordret i fjor den russiske samtidsforfatteren Jevgenij Grisjkovets til å skrive en satirisk bok om Putin.  

Ut i fra dagens situasjon tror Loe det kan bli vanskelig.

- Regimet der borte virker ikke åpen for direkte kritikk, spesielt ikke hvis den er iøynefallende og eller høylytt. Jeg er ikke optimistisk på russiske kunstneres og forfatteres frihetsvegne for tiden, sier han.

Knyttet neve: Nadezhda Tolokonnikova i Pussy Riot. Foto: Sergei Chirikov / EPA / Scanpix
Knyttet neve: Nadezhda Tolokonnikova i Pussy Riot. Foto: Sergei Chirikov / EPA / Scanpix Vis mer

Dommen i saken er ventet 17. august.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media