DEBATT

Er ikke våre klienter «folk flest», justisminister?

Det er svært få av våre saker som er mat for domstolene, og de kan løses på langt mindre konfliktfylte måter.

KUTTER: - Det justisminister Per-Willy Amundsen gjør, er å sette sårbare grupper og viktige tiltak opp mot hverandre for å legitimere kutt, skriver artikkelforfatteren. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
KUTTER: - Det justisminister Per-Willy Amundsen gjør, er å sette sårbare grupper og viktige tiltak opp mot hverandre for å legitimere kutt, skriver artikkelforfatteren. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Justisminister Per-Willy Amundsen tror ikke på rettshjelpstiltakenes argumentasjon om at det blir dårligere rettssikkerhet hvis vi kuttes med 15 millioner. Han peker på vergemålsordningen og digitalisering av domstolene som andre garantier for rettssikkerhet. Justisministeren overser at dette ikke fanger opp behovet til våre klienter. Det er derfor lite troverdig at det er rettssikkerheten til «folk flest» som står i sentrum.

Rettshjelpstiltakene har stadig rekord i antallet saker. Bare i høst har JURK behandlet flere saker enn vi behandlet i fjor, nærmere 6000 enkeltsaker. Rettshjelpstiltakene er en pådriver for å fremme rettssikkerhet fordi vi fanger opp ei gruppe som ikke kan få hjelp andre steder. De tiltakene justisministeren peker på, bøter ikke på dette problemet.

Regjeringen peker på at vergemålsordningen styrkes. Det er bra, men likevel merkelig om dette er hovedargumentet for å svekke rettshjelpstiltakene. Det er uklart om de mener dette er overlappende ordninger. De aller fleste av våre klienter er i alle fall ikke under vergemål. Det betyr ikke at de ikke trenger juridisk hjelp. Justisministeren trekker også fram digitalisering av domstolsapparatet. Vi er enige i at dette er bra tiltak, men det har liten betydning for dem som søker hjelp hos jusstudentene. Det er svært få av våre saker som er mat for domstolene, og de kan løses på langt mindre konfliktfylte måter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer