DEBATT

Er innvandrings-kritikere rasister?

Personer på venstresida er redde for å ytre seg innvandringskritisk, viser forskning. Det er kanskje ikke så rart?

LANG KØ: Utenfor Politiets utlendingseksjon i Storgata i Oslo kl. 07.30 om morgenen, 45 minutter før åpningstid. - Forutsetningen for at vi igjen skal få kontroll over fattigdomsutviklinga, er at vi får kontroll over innvandringa. Fortsetter den i samme tempo som de ti siste åra, kommer fattigdommen til å fortsette å øke og samfunnet til å polariseres ytterligere, skriver artikkelforfatteren. 
LANG KØ: Utenfor Politiets utlendingseksjon i Storgata i Oslo kl. 07.30 om morgenen, 45 minutter før åpningstid. - Forutsetningen for at vi igjen skal få kontroll over fattigdomsutviklinga, er at vi får kontroll over innvandringa. Fortsetter den i samme tempo som de ti siste åra, kommer fattigdommen til å fortsette å øke og samfunnet til å polariseres ytterligere, skriver artikkelforfatteren.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

At Thomas Hylland Eriksen har skifta oppfatning «på en rekke områder» når det gjelder innvandring, er bra. Da gjenstår det bare at han sier: Vi kan ikke fortsette å ha den innvandringen vi har hatt de siste tiåra, vi trenger en streng innvandringspolitikk.

At nettopp han sier det, kunne vært svært befriende for mange mennesker, særlig dem som befinner seg på venstresida i politikken. Hylland Eriksen har – enten han tror det eller ikke – som professor i sosialantropologi spilt en viktig rolle som opinionsleder i innvandringspolitikken i Norge. Han har skrevet en rekke lærebøker og debattbøker, har skrevet innlegg i avisene og vært intervjua i mediene mange ganger – om nettopp innvandring.

Forskningsprosjektet «Status for ytringsfriheten i Norge» gjorde i 2014 og 2015 omfattende undersøkelser av ytringsfrihetens vilkår i Norge. Det viste seg at personer med innvandringskritiske holdninger som står til venstre i det politiske landskapet, forteller om frykt for å bli plassert i samme bås som personer med helt andre holdninger enn dem selv. Hvilket gjør at de setter grenser for egne ytringer i ulike sosiale sammenhenger. De tør ikke uttrykke innvandringskritiske holdninger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer