Er iPad 2 verdt pengene?

Vi har testet Apples «nye» nettbrett.

AUSTIN (Dagbladet): Det amerikanske slippet av Apples iPad-oppgradering havnet tilfeldigvis samtidig som første dag av den årlige multimediale festivalen SXSW i Austin.

I den anledning stuntet Apple en egen iPad-butikk, bare for denne helgen, i byen som ellers ikke har en dedikert Apple-butikk i bykjernen.

Dermed kunne de som ville av festivaldeltakerne - det viste seg å være flere tilreisende enn lokale i køen - få kjøpt den tynnere, raskere iPaden.

Den etterhvert lange køen, der førstemann hadde stått siden halv seks på morgenen, strakte seg rundt to gatehjørner ved butikkens åpningstid klokka fem på ettermiddagen.

«iPad 1,5» Senere på kvelden var det imidlertid bare å stikke innom, noe Dagbladet da gjorde.

Vi har dermed hatt noen timer på oss til å utforske den nye iPaden, som verken på boksen eller baksiden av selve nettbrettet har et to-tall heftet ved seg - det står simpelthen «iPad».

Og det er egentlig like greit. Til tross for at den nye iPaden har enkelte egenskaper som gjør den mer attraktiv enn førstemodellen, føles dette kanskje mer som en «iPad 1,5» enn en fullverdig oppfølger.

Tynnere, lettere For å ta den største forskjellen først: Den nye iPaden er merkbart tynnere enn førsteutgaven, rundt 33 prosent. Det gjør den tynnere enn en iPhone 4.

Takket være den flatere baksiden kjennes iPad 2 lettere ut i forhold til forgjengeren, til tross for at den bare veier 15 prosent mindre. De avrundede hjørnene gjør det dessuten bedre å holde i nettbrettet.

Selv om karosseriet er tynnere, er den nye iPaden på ingen måte en lettvekter når det kommer til innmaten. Apple introduserer her en oppfølger til A4-chipen de bruker i iPhone 4 og den første iPaden, som selvfølgelig går under navnet A5.

Denne har også to kjerner, noe som samlet sett betyr at brukeropplevelsen jevnt over er smidigere og raskere. I tillegg er grafikkytelsen blitt flere hakk bedre, noe vi kommer tilbake til.

To kameraer Ved siden av størrelsen, samt at du når får kjøpt iPad 2 i en hvit utgave, er den andre umiddelbart synlige oppgraderingen at du nå finner et kamera både foran og bak på brettet.

Disse er ikke mye å skryte av. Mens iPhone 4 nå er i stand til å ta detaljrike og skarpe bilder, med blits, kan bildene som tas med iPad 2 sammenlignes med de vi tok med iPhone 3G. De er uskarpe og lavoppløselige, noe som kommer ekstra godt fram når de blåses opp på den store skjermen. Blits er det heller ikke.

Et nettbrett er kanskje ikke er det meste hendelige kameraformatet å ta bilder med, men det kunne godt vært puttet inn noe bedre kamerakrutt når Apple først gikk inn for å inkludere dette. Selv om kvaliteten ikke er helt på høyden kommer likevel kameraene til sin rett med FaceTime, Skype og lignende videotjenester, som lar deg ha videosamtaler med andre.

I tillegg til FaceTime-appen, følger også det klassiske Photo Booth-programmet mange har lekt seg med på Mac med som en standard-app. Her kan du ta bilde av deg selv eller omgivelsene dine med åtte forskjellige effekter — sånn mest for moro skyld.

Lik skjerm En av de tingene Apple gjorde riktig med iPad i første omgang, var å sørge for bra batterilevetid. Det var da mulig å for eksempel se film i rundt ti timer før batteriet gikk tomt, noe de færreste av konkurrentene i samme marked kan matche. Vi har ikke fått testet iPad 2 mer enn noen få timer, men førsteinntrykket er at batteriet holder seg noenlunde likt — noe også andre langtidstester har vist i praksis.

De iPhone 4 kom på markedet, var en av de største nyhetene den såkalte retina-skjermen, som sørget for et sylskarpt bilde på den vesle skjermen. Dette er ikke noe som har funnet veien til iPad 2. Skjermen er av samme type som forgjengeren, og har både samme størrelse og oppløsning.

Dette er i mine øyne skuffende, ettersom en av de tingene jeg plages mest med på den originale iPaden er at bokstavene på nettsider og i ebøker framstår som lett piksellerte, noe de også gjør på iPad 2.

Til gjengjeld klarer skjermen å vise et mer fargeskarpt og lysere bilde, som får den første iPad-skjermen til å virke lett falmet og gulaktig.

Tiger på tanken Om du allerede eier en iPad, kan det kanskje være vanskelig å skulle forsvare en oppgradering i denne omgang, med mindre du virkelig har savnet muligheten til å ha videosamtaler og denslags - eller er glad i å spille spill.

For her er kanskje den aller beste grunnen til at iPad 2 tross alt er bedre enn forgjengeren. De fleste programmer (og nettbrettet selv) starter en god del kjappere, men det er først når du drar i gang de tyngste programmene - og det er ofte spill - at du vil se at det er mer kraft under det vesle panseret.

I tillegg til at spillene nå har tilgang på gyroskop og aksellerometer, kjører alt fra «Angry Birds» til «Infinity Blade» uten å hakke, nær uansett hvor mye som skjer på skjermen. Mange utviklere vil i tiden fremover optimalisere spillene sine for iPad 2, noe som ganske sikkert vil gjøre at iPad 2 kan framstå som fristende for de som bruker tid og penger på spill.

Nytt cover Med et nytt Apple-produkt kommer også nytt tilbehør, og det er spesielt to ting som er verdt å legge merke til her. Det første er de nye coverne, en leddet affære som på fiffig vis kan «klipses» med magneter til siden av iPaden. Denne dekker bare fronten av iPaden, men sørger for å slå av skjermen når du lukker - og slår den på igjen når du bretter opp coveret.

Medaljens bakside er nettopp baksiden, som ikke blir beskyttet med det nye coveret. I tillegg er det vanskelig å finne en komfortabel måte å holde iPaden på når du har brettet opp coveret, men det er muligens en vanesak.

Til iPad 2 kan du også få kjøpt en liten dongel, som gjør det mulig å koble brettet rett opp mot en tv eller en skjerm via HDMI. På den måten kan alle apps og videoer vises på en større skjerm, noe som sikkert kan være nyttig i en rekke sammenhenger.

Kjøpe eller ikke? iPad 2 kommer til Norge den 25. mars. Dersom den da vil koste det samme som den opprinnelige iPaden, er det egentlig ikke noe spørsmål om at det er denne du bør velge om du ikke har en iPad fra før, og ønsker deg en (med mindre du vil gå for en av de Android-baserte konkurrentene?). Den gamle modellen selges for en rimeligere penge, og kan være et ålreit alternativ om du ikke må ha det siste nye.

Om du allerede eier en iPad, er det et litt mer vrient spørsmål om du bør oppgradere eller ei. Det er kanskje ikke nok nyvinninger til å forsvare et helt nytt kjøp, med mindre du altså er svært opptatt av at spillene skal kjøre så godt som mulig, eller vil bruke videofunksjonene mye.

En litt tynnere formfaktor og et par lusne kameraer er vel ikke verdt flere tusenlapper, spesielt ikke når skjermen og det meste andre er som før?

Kjenner vi Apple rett, kommer det nok i neste omgang en kraftig overhaling av hele iPad-konseptet - dette er nok bare et hvilesteg på veien til den ordentlige oppfølgeren

 I mellomtiden er det lite som kan måle seg med totalpakken iPad kan by på i nettbrettmarkedet, brukervennlighet og innhold tatt i betraktning.

LANG KØ: Førstemann møtte opp halv seks på morgenen, selv om butikken åpnet fem på ettermiddagen. Men det var ikke like ille som i New York, der noen sto i kø siden onsdag. Foto: SNORRE BRYNE
LANG KØ: Førstemann møtte opp halv seks på morgenen, selv om butikken åpnet fem på ettermiddagen. Men det var ikke like ille som i New York, der noen sto i kø siden onsdag. Foto: SNORRE BRYNE Vis mer