MAGASIN I NYTT FORMAT: GQ er blant de amerikanske magasinene som har utvilket et iPad-program. Les Jan Omdahls test av iPad her. 
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MAGASIN I NYTT FORMAT: GQ er blant de amerikanske magasinene som har utvilket et iPad-program. Les Jan Omdahls test av iPad her. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Er iPad virkelig mediebransjens redning?

Tidlige tall gir grunn til optimisme.

||| Er iPad i realiteten en betalingsterminal som skal sikre sårt tiltrengte inntekter til innholdsleverandører? Eller er den en hype som kun vil gjøre Steve Jobs og Apple - og bare dem - rikere?

Om den saken vil det fortsatt krangles, og siden iPaden bare har vært i salg noen dager er det litt for tidlig å trekke noen konklusjoner. Noen tendenser gir likevel grunn til forsiktig optimisme blant verdens aviseiere, tv-selskaper, filmprodusenter og forlag.

Ifølge Wall Street Journal har det nemlig blitt lastet ned godt over én million iPad-programmer allerede. Og mange av de mest populære tilbyr medieinnhold. 

Mediene dominererDet finnes drøyt 3000 iPad-apps på markedet, og mange av disse tilbyr nyheter og underholdning. Apples egen bokbutikk iBooks, filmbutikken Netflix, ABC (som blant annet tilbyr streaming av deres tv-serier), samt nyhetsleverandører som USA Today, New York Times, Wall Street Journal, NPR, BBC News, Bloomberg og Associated Press, befinner alle seg på topp 25-lista til iTunes i USA.

Disse er i utgangspunktet gratis å laste ned, men noen av dem tar penger for tilgang til premiuminnhold.

Dominansen til medieapplikasjonene skiller seg fra trenden for iPhone-applikasjoner, der topplista domineres fullstendig av spill og programmer for sosiale medier.

Ikke-kommersielle National Public Radio (NPR) hadde forberedt seg godt før iPad-lanseringen, og over 30 000 brukere hadde lastet ned deres programtillegg kort tid etter lansering.

- Å søke medieinnhold er på mange måter naturlig for iPad-brukere. Den stasjonære datamaskinen og laptop'en er jobbverktøy, men dette er mye mer et verktøy for underholdning. Noe du kan bruke til å søke etter innhold på fritida, sier Wilson til Wall Street Journal.

Moderat suksessAt folk ønsker seg iPad-programmer er det altså liten tvil om, men hvilken forretningsmodell som er den beste er fortsatt et åpent spørsmål.

Magasiner som Time og Popular Science har lansert forseggjorte programmer som skal forsøke å gi magasinfølelsen - med videoer og interaktive bilder. Til gjengjeld koster disse penger, snaue fem dollar per ukentlige nummer.

Hvorvidt disse har vært en suksess i startfasen kan diskuteres.

I skrivende stund ligger også Time på 19. plass, mens Popular Science er på 31. plass på lista over de mest populære betalprogrammene.

Ikke klokkertroOgså norske redaksjoner forbereder seg i disse dager på iPad-lansering, og mange håper at dingsen vil gi mulighet for flere inntektsmuligheter.

KJØP BØKER: Amazons Kindle er også tilgjengelig på iPad. 
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KJØP BØKER: Amazons Kindle er også tilgjengelig på iPad. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Dagbladet jobber som de fleste andre med en iPad-løsning.

Mobilansvarlig Erik Saastad er imidlertid ikke veldig opptatt av salgstall i USA, og tror heller ikke på noen voldsom inntektsøkning fra den nye plattformen.

- Vi kommer til å lage noe, men ikke så mye for inntektenes skyld. Dette handler også om merkevare og oppmerksomhet, sier Saastad.

I denne videoen kan du se hvordan webdesigneren Brad Colbow tenker seg at en iPad-app kan se ut:

iPad Magazine Art Direction from Brad Colbow on Vimeo.

LES TEGNESERIER: Flere leverandører tilbyr striper og serieromaner. 
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
LES TEGNESERIER: Flere leverandører tilbyr striper og serieromaner. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer