Er jeg ikke Penn?

CANNES (Dagbladet): Sean Penn (39) vil helst slutte som skuespiller og heretter bare regissere filmer. Men publikum vil ikke ha filmene hans.

I hvert fall ikke hjemmepublikum i USA. Selv ikke hans nye film «The Pledge» - med en rolleliste bestående av Jack Nicholson, Benicio del Toro, Mickey Rourke, Vanessa Redgrave, Helen Mirren, Sam Shepard, Harry Dean Stanton og kona Robin Wright Penn - klarer å tiltrekke seg folk.

- Jeg er ikke bitter av den grunn. Det er nå en gang slik i USA, at folk velger filmer på samme måte som de velger president. Jeg har likevel en pervers kjærlighet til det landet.

Må til Europa

Men som Coen-brødrene, David Lynch og andre amerikanske kolleger som lager filmer med andre ingredienser enn de som står i Hollywoods kokebok, må Sean Penn til Cannes og Europa for å finne et entusiastisk publikum.

- Jeg ser ofte at det jeg selv er interessert i, sjelden blir verdsatt i USA. Så ja, jeg kommer her med en bønn om at dere må redde denne filmen. Jeg har et håp om at det finnes et publikum for den her.

Elsker Nicholson

- Liker du selv også europeisk film best?

- Jeg liker enhver film som har litt tankegods i seg, og som provoserer meg. Noen av dem kommer fra USA, for på samme måte som vi har gode politikere - som aldri vinner valget - har vi også gode filmer. Og de kommer fra alle land. Jeg så den meksikanske «Amores perros» («Elskede kjøtere»), den var så god at den ga meg håp for filmen i framtida.

Penn har spilt i godt over 30 filmer og regissert tre, men det er altså det siste han vil fortsette med nå.

- Det er ikke slik at jeg plutselig hater å spille, men jeg foretrekker å regissere. Hvis du må stå opp klokka seks om morran for å jobbe, er det bedre å stå bak kamera enn foran - med beskjed om å være følsom.

- Kanskje særlig hvis du har bare stjerner å regissere?

- Jeg hadde dårlig tid til å øve med skuespillerne og bare måtte ha erfarne folk til denne filmen. Noen som kunne ta vare på seg selv.

- Hvordan var det å ha Jack Nicholson foran kamera?

- Bare det å se ham stige ut av bilen og si «'morning boys»... Jeg elsker Jack Nicholson. Han gir alt når han jobber, til både regissør og skuespillere. Han har betydd enormt mye for meg personlig.

Trist slutt

Nicholson spiller den pensjonerte politimannen Jerry Black, som nekter å slippe tak i en av sakene han aldri fikk løst. Oppskriftsmessig? Ja, helt til det viser seg at Black kanskje ikke har rett i at saken aldri ble løst, og at han kanskje er blitt akkurat så gal som hans tidligere kolleger mener han er.

- Svar er kjedelig, det er spørsmålene som er interessante. Men, nei, filmen handler ikke om en gal mann, men om en mann som er for følsom overfor en gal verden, sier Penn.

«The Pledge» er laget på grunnlag av en bok av den sveitsiske forfatteren Friedrich Dürrenmatt (1921- 1990), og på riktig uamerikansk vis er dens ulykkelige slutt tatt vare på av filmskaperne.

- Dürrenmatt trodde ikke på rettferdighet, sa hans kone Charlotte Kerr Dürrenmatt i Cannes i går.