- Er jeg skadet av min lesbiske mor?

Sofie (20) ber Nina Karin Monsen ligge unna forsvarsløse barn.

FAMILIELYKKE: Sofie (20) er provosert av at Fritt Ord-vinner Nina Karin Monsen peker ut henne og andre barn som skadet av sine mødre. Hennes mor Ellen FFrøysaa (til venstre) lever i et lesbisk parforhold med Nina Bergström. FOTO: ESPEN RØST
FAMILIELYKKE: Sofie (20) er provosert av at Fritt Ord-vinner Nina Karin Monsen peker ut henne og andre barn som skadet av sine mødre. Hennes mor Ellen FFrøysaa (til venstre) lever i et lesbisk parforhold med Nina Bergström. FOTO: ESPEN RØST Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I går uttalte Monsen til Dagbladet at lesbiske kvinner får handikappede barn:

— Lesbiske ser på mannen som en stut, en ren melkemaskin til bruk i avl. De oppsøker en helseklinikk for de få utvalgte donorer. Det mener jeg er rasehygiene på privat basis med bioteknologers hjelp. Slike kvinner nedverdiger seg selv og sitt barn. De lar barna starte livet med et handikap.

Slike uttalelser vil barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt ha seg frabedt:

— Monsen hevder lesbiske mødre nedverdiger seg selv og sine barn. Det er veldig sterke ord for barn å leve med, sier Huitfeldt til Dagbladet.

Fordommer
Sofie Frøysaa er ett av barna Monsen mener skades av sin lesbiske mor.

— Jeg har aldri følt meg det minste handikappet. Monsen kan umulig ha møtt barn med lesbiske foreldre. Heller enn å angripe barn med sine egne fordommer, burde hun besøkt familier som vår. Jeg tror hun kunne lært ganske mye, sier Sofie Frøysaa.

I sofaen hjemme på Nesoddtangen flankeres hun av mødrene, Ellen og Nina.

— Monsen er et gufs fra fortida, sukker Ellen.

— Det Monsen sier er til å le av, men samtidig er det skremmende. Det er utrolig alvorlig at et voksent menneske forteller barn at det er noe galt med dem, sier Sofie.

Under beltestedet
Også barneministeren mener dette er Monsens største overtramp.

— Som voksenperson kan hun ikke trekke inn barn og sette merkelapper på dem slik hun gjør. Hun må forholde seg ansvarlig overfor barn, uansett hva hun måtte mene om foreldrene deres, sier Huitfeldt.

Huitfeldt påpeker at svært mange barn er født inn i slike parforhold de siste åra, men at de fleste foreløpig er for unge til å kunne forsvare seg mot Monsens angrep.

Provoserende prisvinner
— Monsen er tildelt prisen Fritt Ord. Fortjener hun den med slike uttalelser?

— Jeg legger meg ikke opp i hvem Fritt Ord tildeler priser, sier Huitfeldt.

Ifølge Monsen er det bare de heterofile som bygger samfunnet og fører det videre.

— De har klart å overbevise seg om at de har et felles barn, men det har de jo ikke. Det er et illusjonsmakeri i dette jeg ikke liker, sa Monsen til Dagbladet i går.

Utdøende rase
For Sofie og hennes yngre bror har mammas legning aldri vært noe problem på skolen, blant venner eller i deres miljø.

— Monsen er et gufs fra fortida. Det er ganske rart å høre henne si at det er noe galt med meg. Jeg føler ikke det selv, og har aldri blitt det fortalt av mine omgivelser heller. Heldigvis er det ganske få som henne, sier Sofie.

Mamma Ellen synes det er rart Monsen trekker fram barna, når nettopp barn er de mest fordomsfrie og rause man kan tenke seg. Det er barneministeren hjertens enig i:

— Barn i dag har nok en annen holdning til dette enn Monsen, sier Huitfeldt.


Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer