Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Er jeg ukristelig og usolidarisk når jeg støtter regjeringens innstrammingstiltak?

Hvem er kirka - og på vegne av hvem uttaler Sturla Stålsett seg?

STØTTER SYLVI LISTHAUG: Einar Gelius reagerer på Sturla Stålsetts kronikk med tittelen «Flyktningenes Gud» i Dagbladet påskeaften. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
STØTTER SYLVI LISTHAUG: Einar Gelius reagerer på Sturla Stålsetts kronikk med tittelen «Flyktningenes Gud» i Dagbladet påskeaften. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Dagbladet påskeaften har Sturla Stålsett ved Det teologiske Menighetsfakultetet sluttet seg til korstoget mot den norske regjeringen og spesielt innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug.

Saken gjelder flyktning- og asylpolitikken, og ifølge Stålsett har Den norske kirke kommet på kant med regjeringen i disse spørsmålene. Nå er det vel en overdrivelse å si at Den norske kirke har kommet på kant med regjeringen. For hvem er kirka - og på vegne av hvem uttaler Sturla Stålsett seg?

Jeg er medlem av Den norske kirke og har jobbet i kirka i 30 år. Jeg sluker ikke alt det vår nåværende regjering gjør i flyktning- og asylpolitikken, men regjeringens innstrammingstiltak på dette området har min fulle støtte.

Er jeg dermed ukristelig, ukjærlig, kaldhjertet og usolidarisk? Er jeg med mine synspunkter ikke lenger en del av kirka? Selvsagt ikke!

Sturla Stålsett prøver å få Gud på sin side i disse spørsmålene ved å henvise til både bibeltekster og kirkelederes politiske engasjement. Også nazistene under krigen prøvde å gjøre kirka til sin kirke - men kirka kan aldri - og må aldri - settes i en politisk bås.

Kirka har alltid vært en politisk aktør i vårt samfunn. Og selvsagt skal kirka være en profetisk og samfunnsengasjert røst inn i vår tid. Men kirka må vokte seg vel for å gå inn i det partipolitiske spillet.

Det er det enkelte kirkeledere har gjort i flyktning- og asylpolitikken - og jeg mener det er svært uklokt. Når biskoper - og nå Sturla Stålsett - går så hardt ut mot regjeringen og én enkelt statsråds synspunkter, så har man valgt partipolitisk side. Jeg skjønner at mange på kirkas grasrot da reagerer og føler seg fremmedgjort i kirka.

Jeg tror at ei kirke som blander seg inn i detaljerte og kompliserte politiske spørsmål til slutt vil vikle seg inn i så mange dilemmaer og problemstillinger at man mister troverdighet. For kirka har selvsagt ikke kompetanse til å avgjøre detaljer rundt eksempelvis familiegjenforening og en vanskelig migrasjonssituasjon.

For det er nemlig ikke slik at det finnes bare én rett måte å vise nestekjærlighet på. I dagens politiske debatt er det ingen som har sagt at de ikke vil hjelpe flyktningene som strømmer inn over Europa. Diskusjonene går på hvordan og hvor man kan hjelpe flest mulig. Dagens regjering har jo bevilget betydelige midler for å avhjelpe nøden flyktningene befinner seg i.

Sturla Stålsett mener åpenbart at det bare er hans måte å hjelpe på som er den eneste riktige og i overensstemmelse med den kristne tro.

Statsråd Sylvi Listhaug sier: Skal kirka først være en politisk aktør, så må de også komme med noen løsninger og prioriteringer. Det er ikke nok å si hva man er mot og for, man må også gå inn i ganske tøffe prioriteringer.

Det er her Sturla Stålsett blir svar skyldig. Selvsagt skal kirka og kristne verdier ta flyktningenes side. Men hva betyr det konkret? Hvor mange flyktninger mener Sturla Stålsett Norge skal ta imot? 50000? 100000? Og hva vil dette eventuelt koste det norske samfunnet? Har Stålsett noen tanker om det?

Stålsett er redd for at regjeringen vil «straffe» kirka for sin kritikk av regjeringens asyl- og innvandringspolitikk, ved å redusere de økonomiske overføringene til kirka. Slike konspirasjonsteorier må gjerne Stålsett bruke tida si på.

Men at tilstrømmingen av flyktninger til Norge vil koste betydelige summer, er det naivt å ikke tro. Hva vil kirkas bidrag i denne sammenheng være? Kanskje Menighetsfakultetet må tåle mindre statlige overføringer, kanskje kirkas trosopplæringstiltak må reduseres kraftig, prestestillinger blir ikke besatt og menigheter må legges ned. Politikk er prioriteringer, som Sylvi Listhaug minner oss på. Hvilke prioriteringer vil Stålsett gjøre og hva mener Stålsett kirkas bidrag bør være for å finansiere mottaket av flyktningene?

Erkebiskopen av Canterbury, Justin Welby, har sagt noen kloke ord i forbindelse med den aktuelle flyktningsituasjonen: Det er ikke rasistisk å frykte dagens migrasjon, sier han ifølge Daily Mail (11.03.16). Det er grovt å avvise folks oppriktige bekymringer.

Storbritannia har en genuin og berettiget frykt når det gjelder masseinnvandring, sier han. Og det er viktig at denne frykten blir lyttet til. Og så tilføyer han: Hva skjer med boligene våre? Hva skjer med jobbene våre? Hva skjer med tilgang til helsetjenester?

Sturla Stålsett har et oppriktig engasjement for flyktningene i dagens Europa, og som kristne skal vi ta flyktningenes side. Men erkebiskop Welby minner oss på at disse spørsmålene er langt mer kompliserte og mangfoldige enn det Sturla Stålsett gir inntrykk av i sin kronikk i Dagbladet.

Hele Norges coronakart