Er kjente, døde menn viktigere enn sine kvinnelige kolleger?

Det ser slik ut på listene over de som ble borte i 2017.

JEANNE MOREAU: En av de 63 registrerte kvinnelige celebritetene Wikipedia har registrert blant fjorårets døde. Sammen med 388 menn. Foto: NTB Scanpix
JEANNE MOREAU: En av de 63 registrerte kvinnelige celebritetene Wikipedia har registrert blant fjorårets døde. Sammen med 388 menn. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dør det flere menn enn kvinner? Nei, snarere tvert imot. I 2016 døde 21 043 kvinner i Norge. Bare 19683 menn forlot oss, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå. Levealderen for menn er 80,61 år, mens den for kvinner er 84,17. Men hvilket kjønn har størst betydning for samfunnet? Sorry, jenter, selv i døden kommer dere til kort. Skal dere stikke dere fram når dere trekker deres siste sukk, må det trolig en kampanje til. Menn presser seg forrest også på dødsleiet og overskygger damene. Selv om det altså er flere av hunkjønn som går ut av tiden, som det heter.

Hva jeg mener med dette tilsynelatende vrøvlet? La meg forklare. De siste åra har jeg etter årsskiftet på denne plassen skrevet en hyllest til de jeg savner mest blant mennesker som har satt kursen for det hinsidige i de siste tolv månedene. Også i år gikk jeg inn på Wikipedias side over kjente, døde mennesker i 2017 og noterte meg masse navn, mange flere enn det er plass til.

Da jeg skulle sile disse, oppdaget jeg at det var påfallende få kvinner på lista. Jeg hadde bare merket meg tre. Forfatteren Karin Bang, som i sin tid skrev den coole romanen «Blues» (1968). Den resulterte i en av mine første bokanmeldelser, i skoleavisa. Videre fant jeg Jeanne Moreau, fransk films klassiske førstedame. Dessuten Anita Pallenberg, som var en fargerik muse for The Rolling Stones og seinere kona til Keith Richards.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer