Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Er kjente, døde menn viktigere enn sine kvinnelige kolleger?

Det ser slik ut på listene over de som ble borte i 2017.

JEANNE MOREAU: En av de 63 registrerte kvinnelige celebritetene Wikipedia har registrert blant fjorårets døde. Sammen med 388 menn. Foto: NTB Scanpix
JEANNE MOREAU: En av de 63 registrerte kvinnelige celebritetene Wikipedia har registrert blant fjorårets døde. Sammen med 388 menn. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dør det flere menn enn kvinner? Nei, snarere tvert imot. I 2016 døde 21 043 kvinner i Norge. Bare 19683 menn forlot oss, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå. Levealderen for menn er 80,61 år, mens den for kvinner er 84,17. Men hvilket kjønn har størst betydning for samfunnet? Sorry, jenter, selv i døden kommer dere til kort. Skal dere stikke dere fram når dere trekker deres siste sukk, må det trolig en kampanje til. Menn presser seg forrest også på dødsleiet og overskygger damene. Selv om det altså er flere av hunkjønn som går ut av tiden, som det heter.

Hva jeg mener med dette tilsynelatende vrøvlet? La meg forklare. De siste åra har jeg etter årsskiftet på denne plassen skrevet en hyllest til de jeg savner mest blant mennesker som har satt kursen for det hinsidige i de siste tolv månedene. Også i år gikk jeg inn på Wikipedias side over kjente, døde mennesker i 2017 og noterte meg masse navn, mange flere enn det er plass til.

Da jeg skulle sile disse, oppdaget jeg at det var påfallende få kvinner på lista. Jeg hadde bare merket meg tre. Forfatteren Karin Bang, som i sin tid skrev den coole romanen «Blues» (1968). Den resulterte i en av mine første bokanmeldelser, i skoleavisa. Videre fant jeg Jeanne Moreau, fransk films klassiske førstedame. Dessuten Anita Pallenberg, som var en fargerik muse for The Rolling Stones og seinere kona til Keith Richards.

Blant menn hadde jeg derimot valgt ut en hel haug; musikere, poeter, skuespillere, filmskapere, bokseren Jake LaMotta og den makeløse Roger Moore. Og Robert M. Pirsig, som skrev «Zen og kunsten å vedlikeholde en motorsykkel» (1974). Han møtte jeg i sin tid i Oslo. I kjønnsfordelingen er jeg på linje med min egen avis, som bare nevner én kvinne i en reportasje om de døde 2017, Kaci Kullmann Five. Hvorfor ikke flere? En rask opptelling forklarer saken. På Wikipedia-lista er 451 navn nevnt. Bare 63 av dem er kvinner, mens 388 altså er menn. Noen må ta seg sammen. Men hvem? Kvinnene? Wikipedia? Dagbladet? Kanskje bør de døde starte sin egen Me too-kampanje.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!