Er kontanter overflødige

Klikk for ingress.

Meninger

Kontanter er i ferd med å bli museumsgjenstander, og Finans-Norge mener landet bør bli verdens første kontantfrie samfunn. Det vil være samfunnsøkonomisk lønnsomt. En kontantbetaling koster samfunnet sju kroner, mens det tilsvarende tall for betaling med BankAxept er fire kroner. Totalt koster kontantbruk 3,5 milliarder kroner årlig.

Nå kan man si at det kontantfrie samfunn allerede er virkeliggjort i Norge, godt hjulpet av finansnæringens institusjoner og et lærenemt folk. For allerede nå er kontantbruken redusert til om lag fem prosent av alle betalingmidler. Nordmenn bruker betalingskort i gjennomsnitt en gang pr. dag. Kortbruk øker stadig, mens uttak fra minibanker og i butikker reduseres. Gjennomsnittsbeløpene for hver transaksjon går stadig ned. Kortbruk er blitt en hverdagslig ting.

Slik ligger alt til rette for at Finans-Norge skal få sitt ønske oppfylt ganske snart. Fordelene med elektronisk betaling er åpenbare: Det vil redusere faren for ran, og forebygge svart økonomi og annen økonomisk kriminalitet. Dessuten er jo slik betalingsformidling så enkel og hygienisk. Man slipper å behandle sedler og mynter fulle av bakterier og annet smuss.

Men den elektroniske betalingsformidlingen har naturligvis også sine negative sider, som er lett å overse. For med elektronisk betaling slik vi kjenner den i dag, etterlater vi også spor. Det er en utfordring til folks behov for å slippe å bli registrert av private og offentlige institusjoner hver gang de gjør sine kjøp og andre økonomiske transaksjon. Som alltid kommer slike hensyn sist når økonomiske resonnementer er utgangspunkt for reformforslagene, minner Venstres Trine Skei Grande om. Folk flest er heller ikke nevneverdig opptatt av overvåkingsaspektet ved elektronisk betaling.

Kanskje finnes det muligheter for framtidige betalingsformer som ikke etterlater seg spor. I alle fall bør en lovgivning som avskaffer kontantmulighetene sikre at spor etter elektroniske transaksjoner slettes raskt når de er gennomført. Innstil så skjer, bør vi fortsatt opprettholde muligheten for å kunne betale kontant og anonymt.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.