Er krim litteratur?

Jon Fosse er blant dem som sier nei.

IKKE LITTERATUR? Duoen bak krimsuksessen Lars Kepler, Alexander Coelho Ahndoril (43) og Alexandra Coelho Ahndoril (44), er blant de mange krimforfatterne som dukker opp på Krimfestivalen denne uka. Meningene er delte om hvorvidt de driver med litteratur. 
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
IKKE LITTERATUR? Duoen bak krimsuksessen Lars Kepler, Alexander Coelho Ahndoril (43) og Alexandra Coelho Ahndoril (44), er blant de mange krimforfatterne som dukker opp på Krimfestivalen denne uka. Meningene er delte om hvorvidt de driver med litteratur. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«DET ER IKKE litteratur!» utbrøt Jon Fosse i et intervju med Morgenbladets Lasse Midtun for et par måneder siden. Han var blitt spurt om sitt syn på krim. Han utdypet svaret: «Det er noe av et problem i det ellers gode norske likhetssamfunnet, at man går glipp av slike distinksjoner. Det kan virke ufarlig, men det er egentlig skadelig for kulturen å utviske skillene mellom det som har åndelig verdi og det som har underholdnings- eller om du vil, «kjødelig» verdi. Jeg er absolutt ikke 'mot' krim, eller 'mot' pornografi, for den del, men hvis du tror det er høyverdig litteratur, er du på ville veier.»

JEG VET IKKE HVOR viktig våre suksessrike krimforfattere synes det er hva mannen i Grotten synes om det de driver med. Men det er et bombastisk utsagn. Representanter for akademiet gir fra tid til annen uttrykk for den samme holdningen. Krim er bygd på visse formler og oppskrifter og er dermed ikke «litteratur» på samme måte som annen såkalt skjønnlitteratur. Men er dette riktig? Problemet er eventuelt at foruten Fosse og enkelte romaner, for eksempel Per Pettersons «Ut og stjæle hester», er krim vår største litterære eksportvare.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer