Er Macklemore & Ryan Lewis et amerikansk Karpe Diem?

Inkluderende, liberale og homovennlige: Oslo-klar hiphopduo med rapsuksess mot alle odds.

MACKLEMORE & RYAN LEWIS: Ga ut «The Vs. EP» (2009) og «The Vs. Redux» (2011), før det store gjennombruddet i august 2012 med singelen «Thrift Shop», som til dags dato har solgt over 7 millioner eksemplarer i USA alene, og nærmere 3 millioner i resten av verden. Duoen besøkte Oslo for første gang 27. september 2012, spilte senest på Hovefestivalen (bildet) og er aktuelle med konsert i Oslo Spektrum, onsdag, 2. oktober. Foto: Sveinung U. Ystad / Dagbladet
MACKLEMORE & RYAN LEWIS: Ga ut «The Vs. EP» (2009) og «The Vs. Redux» (2011), før det store gjennombruddet i august 2012 med singelen «Thrift Shop», som til dags dato har solgt over 7 millioner eksemplarer i USA alene, og nærmere 3 millioner i resten av verden. Duoen besøkte Oslo for første gang 27. september 2012, spilte senest på Hovefestivalen (bildet) og er aktuelle med konsert i Oslo Spektrum, onsdag, 2. oktober. Foto: Sveinung U. Ystad / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

IDEER: I morgen er det eksakt et år siden Seattle-rapperen Ben «Macklemore» Haggerty og hans makker Ryan Lewis gjestet Norge for alle første gang — med en intim konsert på den lille scenen til Oslo-utestedet Blå. En sterk kontrast til onsdagens konsert i Oslo Spektrum.  Det raske gigantspranget fra klubbshow i Brenneriveien til hovedstadens storstue mangler sidestykke, og er spesielt oppsiktsvekkende med tanke på at vi snakker om en hiphopgruppe som i fjor fortsatt var ukjent for nordmenn flest. Uten åpenbare hitforsøk, uten et stort plateselskap i ryggen, og med store odds mot seg for å slå igjennom blant den mer tradisjonelle hiphopfansen — hva er det egentlig som gjør at nettopp Macklemore & Ryan Lewis har klart å knekke den ettertraktede mainstreamkoden?

Selv om suksessen virket å komme over natta, har det som i de fleste artisters tilfelle også tatt lang tid for duoen å posisjonere seg på toppen av karrierestigen. Som soloartist hadde Haggerty allerede gitt ut et par relativt ubemerkede utgivelser, inkludert debutalbumet «The Language of My World» (2005), før han fikk sitt første, lille gjennombrudd i 2009 med «The Unplanned Mixtape». Allerede her dukket det opp spor med produsenten Ryan Lewis, et samarbeid som videre eskalerte med utgivelsene «The VS. EP» og «The VS. Redux».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer