Er McCain for rynkete til å vinne debatten?

Obama er mer HD-ready. Den siste presidentdebatten i kveld.

(Dagbladet.no): Kan de høyoppløste nærbildene i TV-sendingen av nattas tredje og siste debatt mellom John McCain og Barack Obama være en av faktorene som avgjør valget i Obamas favør?

Spørsmålet reises av flere amerikanske kommentatorer, som påpeker at den aldrende og flere ganger hudkreftopererte McCain ikke vinner på å vises fram i HD-oppløsning på samme scene som den langt yngre og mer vitale Obama. Årets valgkamp er den første der debattene mellom kandidatene overføres i høydefinisjon til den voksende andelen av det amerikanske TV-publikummet med digitale mottakere og HD-klare flatskjermer.


POLITISK DEBATT
skal helst handle om ideer, og om strategier for å omsette ideer i praktisk politikk. Likevel er det åpenbart at politikernes utseende er med på å forme velgernes oppfatning av dem.

Det har tidligere vært skrevet om hvor nådeløst digital-TV i høy oppløsning er mot skuespillere med høy kilometerstand. Kyndige folk har også påpekt at HDTV kan bli litt for mye av det gode for pornobransjen.

Men kan HDTV virkelig bidra til å avgjøre det amerikanske presidentvalget?

At presidentkandidaters utseende og fysiske framtoning på TV kan avgjøre valg, er blitt hevdet helt siden presidentkandidat Richard Nixon tapte den første debatten mot John F. Kennedy i 1960, påpeker Russel Berman på tidligere Vanity Fair- og New Yorker-redaktør Tina Browns nye nettsatsing The Daily Beast.

NIXON NEKTET å la seg sminke før debatten mot Kennedy, og framsto som gråblek, med en lite tillitvekkende «five o\'clock shadow». Motstanderen framsto som en solbrun, nybarbert svigermors drøm. Det var han som kjent ikke, men TV-seernes reaksjon på kandidatenes utseende fikk betydelig politisk effekt. En spørreundersøkelse viste at radiolytterne mente Nixon vant debatten, mens TV-seernes dom var overveldende i favør av Kennedy.

Nå kan HDTV føre til at McCain lider samme skjebne som Nixon i 1960, skriver Berman.

IKKE HD-READY?: Flere amerikanske kommentatorer hevder at John McCains utseende kan slå negativt ut hos TV-seere som følger de høyoppløste sendingene fra nattas debatt mellom ham og Barack Obama. Foto: SCANPIX
IKKE HD-READY?: Flere amerikanske kommentatorer hevder at John McCains utseende kan slå negativt ut hos TV-seere som følger de høyoppløste sendingene fra nattas debatt mellom ham og Barack Obama. Foto: SCANPIX Vis mer

HD-bildene er nådeløst skarpe og avslørende, noe som neppe gavner mannen som vil bli tidenes eldste amerikanske president om han skulle vinne.

Allerede i 2006 ga mediekommentatoren Phillip Swann lavest mulig score til McCain i en høyst uvitenskapelig vurdering av hvilke kandidater som er mest «HDTV-vennlige». Dette var så tidlig at Obama ikke engang var med på lista over kandidater, men Swann har nå oppdatert lista.

PÅ DEN NYE LISTA får Obama tre av fire mulige poeng, med blodårene som spretter fram i venstre tinning når han blir opphisset som eneste «HDTV-problem». McCain får to av fire poeng, opp fra ett av fire i 2006.

Grunnen til at McCain scorer høyere i 2008, er ifølge Swann at rådgivere hans er blitt flinkere til å posisjonere kandidaten slik at det store operasjonsarret på venstre kinn sjelden vender mot TV-kameraene, og at McCain har «relativt lite rynker for alderen» og virker «autentisk» i HD.

Swann dømte forøvrig også demokratenes visepresidentkandidat, daværende presidentkandidat Joe Biden, nord og ned for hans ikke spesielt naturlig utseende hårimplantater, og tenner så kunstig hvite «at du trenger solbriller for å se ham i HDTV».

Det hører også med til historien at Swanns vurderinger ikke nødvendigvis har korrespondert særlig godt med velgernes preferanser. Det hjalp for eksempel John Edwards lite at han fikk fire HDTV-poeng, mot Hillarys to.

Likevel er det liten tvil om at McCain-leiren er oppmerksom på problemstillingen. Han skal i hvert fall ikke tape en eneste stemme på grunn av manglende sminke: McCain betaler en makeup-artist fra «American Idol» for å sminke ham før TV-opptredener.

MENS NOEN MENER resultatet av besøket i sminkestolen er at John McCain ser «autentisk» ut i HD, mener andre at han bare ser veldig gammel ut.

Er McCain for rynkete til å vinne debatten?

«I høydefinisjon ser han forferdelig og skremmende ut», skrev J. Michelangelo Stein i Gelf Magazine 2007, i en artikkel med tittelen «How HDTV will Influence the Election».

«Jøss, han ser ikke ut som en fyr som blir 72 i august. Han ser ut som en fyr som blir 82», skriver Timothy Noah i en artikkel om samme tema i Slate, etter å ha sett McCain forsøke å tulle med sin egen alder i HD-oppløsning på Saturday Night Live.

NOAH PÅPEKER OGSÅ det ironiske i at det lenge var John McCain selv, som leder for næringskomiteen i senatet, som var den hardeste pådriveren for en overgang til HDTV i USA.

Til The Daily Beast sier hudlegen Robert Brodell at McCain ser ut som «en normal 72-åring». Det må av flere grunner være lov til å håpe at det blir andre ting enn hans engasjement for høyoppløst fjernsyn som bestemmer utfallet av nattas debatt.

<B>DEFINITIVT IKKE HD-READY: Richard Nixon tapte mot Kennedy i den første TV-debatten før presidentvalget i 1960. Noen mener det var fordi Nixon nektet å sminke seg, og så blek og dradd ut. Foto: SCANPIX
HD-READY: Barack Obama vinner stemmer på utseendet. Foto: SCANPIX