Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Er narasinfri kylling bedre?

Bedre velferd for kyllinger er mulig!

Oslo, 20100304:  Kyllingsortering.  Korianere spesialsorterer for norsk fjørfeindustri.  Kunsten å se forskjell på gule små hunkjønn og hankjønn forvaltes utelukkende av asiater som importeres til Norge som spesialkompetanse. Kyllinger.  en kylling i hånden.  Foto: Agnete Brun / Dagbladet
Oslo, 20100304: Kyllingsortering. Korianere spesialsorterer for norsk fjørfeindustri. Kunsten å se forskjell på gule små hunkjønn og hankjønn forvaltes utelukkende av asiater som importeres til Norge som spesialkompetanse. Kyllinger. en kylling i hånden. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter massivt press fra forbrukere det siste året, har fjørfebransjen sett seg nødt til å begynne å fase ut narasin. Nå kan du dermed få kjøpt kylling fra narasinfrie gårder. Men er narasinfritt bedre?

Narasin har antimikrobiell effekt overfor noen bakterier, og kan klassifiseres som et antibiotikum. Kyllingene på norske gårder får narasin for ikke å bli syke. Sykdomsrisikoen oppstår fordi kyllingene har for dårlig plass, og går tett sammen i sin egen avføring. Problemet med narasin er at det kan bidra til antibiotikaresistens.

Når narasin nå fases ut, vil det oppstå større risiko for utbrudd av bakterielle sykdommer. Bransjen prøver å forhindre sykdomsutbrudd ved å skjerpe kravene til miljø, fôr, klima og hygiene. Kunnskap om forebyggende tiltak kunne imidlertid vært bedre. Utfasingen skjer raskt og i stor skala. I verste fall kan det bli behov for at flere trenger antibiotikabehandling.

Dyrevernalliansen mener det viktigste tiltaket av alle - å gi kyllingene bedre plass - burde vært prioritert. Det senker smittepresset, samtidig som kyllingene får et bedre liv. Enkelte gårder har gjort det. I butikken kan du finne kyllingmerker fra slike gårder: Stange, Holte, Lovise-kylling og Smaalenene. Dyrevernalliansen samarbeider med bønder for å bedre kyllingenes levemiljø ytterligere. Det er viktig at velferden bedres på alle gårder, også de som produserer industrikylling. De siste årene har en del begynt å innrede kyllinghuset med vagler og dele ut leker, som aktiviserer kyllingene. Stadig flere kyllinghus får vinduer. Dette er små, men viktige skritt mot bedre velferd. Neste skritt bør være en sunnere rase. Bedre velferd for kyllinger er mulig!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!