DEBATT

Menneskehandel:

Er noe altfor billig, er det noe galt

Stadig nye områder av arbeidslivet rammes av menneskehandel. Det er lett å se vekk, men det angår deg. Og det finnes konkrete ting du kan gjøre for å hjelpe.

VASKER HVITT SVART: Menneskehandel skjer også i Norge. Ofrene kan være bilvaskere, anleggsarbeidere, renholdere og gårdsarbeidere som må jobbe 10–12 timers dager med en timelønn ned mot 30 kr timen, skriver kronikkforfatterne. Foto: NTB Scanpix
VASKER HVITT SVART: Menneskehandel skjer også i Norge. Ofrene kan være bilvaskere, anleggsarbeidere, renholdere og gårdsarbeidere som må jobbe 10–12 timers dager med en timelønn ned mot 30 kr timen, skriver kronikkforfatterne. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Menneskehandel skjer ikke bare på byggeplasser i De arabiske emiratene og fiskebåter i Thailand. Det skjer også i Norge. Ofrene er anleggsarbeidere, renholdere, gårdsarbeidere og bilvaskere. De forteller om uverdige levekår, hardt arbeid, vold og trusler. Menneskehandel anslås å være den tredje største kriminalitetsformen globalt, etter våpen og narkotikakriminalitet. Men våpen og narkotika kan bare selges én gang. Mennesker kan brukes igjen og igjen og igjen.

I dag, på FNs verdensdag mot menneskehandel, ønsker vi i Røde Kors å rette oppmerksomheten mot ofrene. De som må betale den største prisen, men som altfor ofte forblir i skyggen. Det kan virke langt unna din hverdag. Men ikke bare angår det deg, det finnes konkrete ting du kan gjøre for å hjelpe.

Mange tenker umiddelbart på prostitusjon når de hører ordet menneskehandel. Kvinner på gata som blir tvunget til å selge sex.

Men menneskehandel skjer også i andre bransjer. Og noe av det helt åpenlyst. Det kan være han som vasker bilen din på kjøpesenterets bilvask. Arbeideren som legger steinheller hos naboen. Det kan være kvinnen som stabler varer i nærbutikken. Eller den unge gutten som plukker jordbærene du nyter på late, varme sommerdager.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer