Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Våpensalg

Er Norge en svekket fredsnasjon?

Dessverre havner noen av våpnene hos feil kunde.

NYE ANGREP: Stortinget kommer ikke til å stoppe salg av våpen til den Saudi-ledete koalisjonen som kriger i Jemen. En ripe i lakken til fredsnasjonen Norge, skriver artikkelforfatteren.Bildet er fra et angrep i Jemen tirsdag. Foto: Reuters / NTB Scanpix
NYE ANGREP: Stortinget kommer ikke til å stoppe salg av våpen til den Saudi-ledete koalisjonen som kriger i Jemen. En ripe i lakken til fredsnasjonen Norge, skriver artikkelforfatteren.Bildet er fra et angrep i Jemen tirsdag. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om regjeringsutvidelsen har preget mediebildet de siste dagene, har årets to første uker også vært fylt av reportasjer om regjeringens mange reiser rundt om i verden. Framtredende regjeringsmedlemmer har besøkt land i Øst-Afrika, Israel, Palestina og USA. Selv om året knapt har begynt, har norsk tilstedeværelse ute i verden ikke startet helt slik den burde. Det virker som om regjeringen begynner å true Norges ry som en fredsnasjon.

Simon Frigessi di Rattalma
Simon Frigessi di Rattalma Vis mer

Den turen det ble snakket mest om på forhånd, var møtet mellom Erna Solberg og USAs president Donald Trump i Washington. Møtet var en standard affære, men det var en ting som fikk meg til klø meg i hodet: Trump snakket ikke bare vås! På pressekonferansen etter samtalene snakket Trump om Norges og USAs omfattende militære samarbeid. Han tok opp at nordmenn kjempet side om side med amerikanerne i andre verdenskrig, at vi har bidratt bra i Nato-operasjoner i Afghanistan og til å styrke Natos tilstedeværelse i Polen og Baltikum. Den store avtalen om F-35 jagerflyene var også en del av talen til presidenten. Trodde aldri jeg skulle si det, men Trump er faktisk inne på noe når han framhever Norge som en militærmakt.

I Norge produserer vi våpen, ammunisjon og annet militært utstyr. Noe går til Forsvaret, resten eksporteres. Faktisk er Norge den 14. største eksportøren av våpen ifølge SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute), mens vi ifølge FN faktisk er den fjerde største i verden. Dessverre havner noen av våpnene hos feil kunde. Et pansret og væpnet kjøretøy som er produsert av det statlige norske selskapet Kongsberg-gruppen, ble nylig filmet i aksjon mot en by i Jemen. Det skal ha vært et av våpnene vi har solgt til Emiratene. For en uke siden meldte UD at de nå har stoppet våpensalget til Emiratene, men likevel, 17. januar rapporterte VG at Stortinget ikke kom til å stoppe salg av våpen til den Saudi-ledete koalisjonen som kriger i Jemen. Uavhengig av om man er på venstre eller høyre side i politikken, så er den objektive sannheten at dette er en synlig ripe i lakken for den såkalte fredsnasjonen Norge.

På den andre siden av Rødehavet var en annen statsråd på tur, for å inngå nye returavtaler med landene Sudan, Etiopia og Kenya. Innvandringsministeren følger tydeligvis Machiavellis «målet helliger middelet»-filosofi, der hun samarbeider med diktatorer og folkemordere for å nå sine mål. Presidenten i Sudan har forfulgt og drept politiske motstandere, samtidig som han er tiltalt for folkemord mot etniske grupper i landet. Det mest kjente fant sted i byen Darfur, hvor 400.000 mennesker har dødd siden 2003. For disse handlingene har han blitt anmeldt til den Internasjonale menneskerettighetsdomstolen i Haag. Men – fordi Sudan ikke er medlem i ICC, kan de ikke arrestere ham så lenge han er i Sudan.

Fortsetter vi å vingle rundt i verden uten ryggrad på denne måten, spørs det hvor lenge fredspris-landet Norge beholder sitt ry som en fredsnasjon med integriteten intakt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!