Er Norge for fattig for Ibsen?

Les Agnete Haalands åpne brev til kulturminister Åslaug Haga.

Åpent brev til Kulturminister Åslaug Haga.

Ibsen er verdens nest mest spilte dramatiker. I verdenssammenheng blir han bare overgått av William Shakespeare i antall årlige oppsetninger

Akkurat i dette øyeblikk er kunstnere på alle verdens kontinenter i ferd med å skape nye forestillinger basert på Henrik Ibsens dramatikk. Og i Europa er det ingen dramatiker som spilles så ofte som Henrik Ibsen. Henrik Ibsen lever, provoserer og inspirerer publikum over hele verden.

Dette står i en skrikende kontrast til at Nationaltheatrets sjef, Ellen Horn, nå må starte en ydmykende tiggeraksjon for å prøve å sørge for at den syvende Ibsenfestivalen kan gjennomføres.

England har sin Shakespeare. Hundre tusener av teaterinteresserte valfarter årlig til hans fødested for å oppleve nye tolkninger av hans dramatikk. Tyskland har sin Wagner og samler operafantastene fra hele verden til Beyreut festivalen. Barcelona trekker til seg alle som er opptatt av Miro og Picasso. Men hvor drar de som er opptatt av Henrik Ibsens?

23. mai 2006 er det 100 år siden Henrik Ibsen ble født. Skal vi feire jubileet med å mimres en festival som engang fantes?

Norge er et ufattelig rikt land. Likevel er vi ubegripelig fattige. Nationaltheatret trenger fem millioner kroner for å få gjennomført Ibsen festivalen i år 2000. Næringslivets sponsorer har forløpig ikke meldt seg. Kulturlivet er igjen på tiggerstien.

Ibsens leilighet i Oslo ble innredet og åpnet for publikum takket være en ildsjel og private midler. Norge har tragisk nok ikke innsett hva slags muligheter som ligger i at Europas mest spilte dramatiker faktisk er norsk.

Men kulturen er statlig ansvar, Kulturminister Haga! Derfor har du nå en genuin sjanse:

Vis at du vil sloss for å plassere Norge og norsk kulturliv på kartet! Få Ibsenfestivalen inn som egen post på statsbudsjettet slik at den er sikret et liv og en fremtid!

Vi trenger en Ibsens festival som ramme for et kunstnerisk løft som kan hedre Ibsens storhet og vise Norge og verden hvor levende han fremdeles er! Fem millioner kroner er det som skal til.

I et land som er i ferd med å bli så rikt er det flaut at vi er så fattige!

Hilsen Agnete Haaland, leder i Norsk Skuespillerforbund

OPPRØRT: - Ydmykende tiggeraksjon, sier Agnete Haaland om Ellen Horns desperate sponsorjakt til Nationaltheatret.