Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Er Norge snart Ekstremistan?

Kan den norske modellen bli flerkulturell? Dagbladet og InterCity inviterer til debatt mandag.

UFORDRER: I sin siste bok skisserer forfatteren Aslak Nore en flerkulturell virkelighet som utfordrer grunnpilarene i det sosialdemokratiske Norge. Foto: NINA HANSEN
UFORDRER: I sin siste bok skisserer forfatteren Aslak Nore en flerkulturell virkelighet som utfordrer grunnpilarene i det sosialdemokratiske Norge. Foto: NINA HANSEN Vis mer

||| (Dagbladet): I sin siste bok Ekstremistan (Aschehoug 2009) skisserer forfatteren Aslak Nore en flerkulturell virkelighet som utfordrer grunnpilarene i det sosialdemokratiske Norge. I Ekstremistan blir det beste bedre og det verste verre. I Ekstremistan blir sosialklientene flere, kriminaliteten grovere, de religiøse fundamentalistene flere - samtidig som idrett, underholdning, næringsliv og forskning blir bedre.

Dagbladets Marte Michelet, Anita Rathore fra Organisasjonen mot offentlig diskriminering og skribent Mohammad Usman Rana utfordrer Nore til debatt på MS Innvik i Oslo mandag.

Michelet mener at Nore kunne hatt godt av å gå et lite oppfriskningskurs i de grunnleggende prinsippene bak den nordiske modellen, og at virkemidlene Nore foreslår er en oppskrift på katastrofe.

UTFORDRER 2: Skribent Mohammad Usman Rana utfordrer Nore til debatt. Foto: DAGBLADET
UTFORDRER 2: Skribent Mohammad Usman Rana utfordrer Nore til debatt. Foto: DAGBLADET Vis mer

Med støtte av samfunnsforskeren Robert Putnam viser Nore til at tilliten mellom mennesker - den sosiale kapitalen - går ned i multikulturelle samfunn. For Nore betyr det at den norske likhetsmodellen er truet, og at framtidens Norge både vil bli farligere, men også langt mer kreativt. Det ubehagelige er samtidig veldig løfterikt. Nore gråter ikke over at det gamle Norge forsvinner. Tvert imot mener han, om vi blander håp og realisme, kan innvandringen på sikt styrke vår nasjonale identitet. Samtidig blir fotballandslaget bedre!

Debatten vil både beskrive virkelighetsbildet og se på de politiske virkemidlene. Hvor store er egentlig ulikhetene i det flerkulturelle Norge? Blir ikke minoritetene som vokser opp her også trauste sosialdemokrater? Norge er i økende grad preget av sekulær ensretting. Er det ikke plass til troende mennesker? Hvordan kan Norge gjøre det lønnsomt å bli integrert og redusere framveksten av parallelle samfunn?
 
Debattmøtet er åpent og gratis for alle.

UTFORDRER 3: Marte Michelet mener Nore trenger voksenopplæring. Foto: DAGBLADET
UTFORDRER 3: Marte Michelet mener Nore trenger voksenopplæring. Foto: DAGBLADET Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media