DEBATT

Er norsk et språk for framtida?

På Språkdagen 2015 deler påtroppende direktør i Språkrådet, Åse Wetås, noen tanker om framtidas norskopplæring i skolen.

NY DIREKTØR; Åse Westad er påtroppende direktør for Språkrådet. Foto: Svein Arne Orvik
NY DIREKTØR; Åse Westad er påtroppende direktør for Språkrådet. Foto: Svein Arne Orvik Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Innholdet i skolen skal endres. Det regjeringsoppnevnte Ludvigsen-utvalget tar til orde for en rekke endringer i dagens skolefag, ikke minst i norskfaget. Språkrådet er opptatt av hvilke konsekvenser disse endringene kan få for norsk språk i framtida.

I juni i år leverte Ludvigsen-utvalget sin hovedutredning «Fremtidens skole. Fornyelse av fag og kompetanser». På oppdrag fra regjeringen har utvalget sett nærmere på hva det er viktig at elevene skal lære, med et framtidsperspektiv på 20- 30 år.

Skolen er den viktigste arenaen for å sikre det norske samfunnet kompetente og trygge språkbrukere. Det som skjer i skolen i dag, er avgjørende for den statusen norsk språk kommer til å ha i samfunnet i framtida. Som statens fagorgan i språkspørsmål er det Språkrådets overordnede mål å sikre norsk språk som fullverdig, samfunnsbærende språk i Norge.

De senere årene er det mange som har påpekt at norskfaget er for omfangsrikt, og at det er på høy tid at noe tas ut, slik at det blir tid til ordentlig dybdelæring. Ludvigsen-utvalget framhever også dette. For å sikre at elevene skal kunne gå mer i dybden, legger utvalget opp til mer samhandling mellom undervisningen i de ulike språkfagene i skolen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer