KOMMENTARER

Er norske PEN modige?

Våger norske PEN å gi en pris til varsler Edward Snowden?

VARSLEREN: Får Edward Snowden Ossietzsky-prisen, opprettet av norsk PEN etter krigen? 13. november er fengslede forfatteres dag. Da utdeles prisen til Snowden, håper PEN-veteranene Bjørn Bjørnsen og Haakon Børde. Foto:The Guardian / NTB Scanpix
VARSLEREN: Får Edward Snowden Ossietzsky-prisen, opprettet av norsk PEN etter krigen? 13. november er fengslede forfatteres dag. Da utdeles prisen til Snowden, håper PEN-veteranene Bjørn Bjørnsen og Haakon Børde. Foto:The Guardian / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

I disse dager vil norske PEN (stiftet i 1922) offentliggjøre hvem som tildeles Ossietzky-prisen 2014, som deles ut 13. november. Det er noen medlemmer av norske PEN som igjen har foreslått Edward Snowden.

To av dem er PEN-medlemmene Bjørn Bjørnsen, pressemann, historiker og forfatter, og den tidligere utenriksmedarbeideren i NRK, Haakon Børde.

Hvert år skriver styret i PEN til samtlige medlemmer og ber om forslag til Ossietzky-prisen. Bjørnsen og Børde begrunnet også i fjor hvorfor Snowden burde få PEN-prisen - som da gikk til Sidsel Mørch. De gir seg ikke og har foreslått Snowden også i år.

Børde og Bjørnsen var enige om at pristildelingen neppe kunne være et problem i 2013 , det måtte bli Snowden som punkt for punkt samsvarte med den tyske Ossietzkys eksempel.

Ifølge Børde og Bjørnsen ble ikke deres forslag engang nevnt på årsmøtet eller i årsberetningen.

Men, de gir seg ikke. Snowden er deres kandidat.

- Snowden og Ossietzkys historie har forbløffende mange likhetstrekk, først og fremst at de setter hensyn til egne og hjemlandets interesser til side for de overordnede hensyn som bør gjelde overfor alle samfunn og alle mennesker. Hvis ikke denne prisen, som bærer Ossietzkys navn, kan tildeles Snowden, med hvilken rett kan da Norge forvalte og utdele en pris i den modige tyskerens navn? spør Bjørnsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer