Er norske PEN modige?

Våger norske PEN å gi en pris til varsler Edward Snowden?

VARSLEREN: Får Edward Snowden Ossietzsky-prisen, opprettet av norsk PEN etter krigen? 13. november er fengslede forfatteres dag. Da utdeles prisen til Snowden, håper PEN-veteranene Bjørn Bjørnsen og Haakon Børde. Foto:The Guardian / NTB Scanpix
VARSLEREN: Får Edward Snowden Ossietzsky-prisen, opprettet av norsk PEN etter krigen? 13. november er fengslede forfatteres dag. Da utdeles prisen til Snowden, håper PEN-veteranene Bjørn Bjørnsen og Haakon Børde. Foto:The Guardian / NTB ScanpixVis mer
Kommentar

I disse dager vil norske PEN (stiftet i 1922) offentliggjøre hvem som tildeles Ossietzky-prisen 2014, som deles ut 13. november. Det er noen medlemmer av norske PEN som igjen har foreslått Edward Snowden.

To av dem er PEN-medlemmene Bjørn Bjørnsen, pressemann, historiker og forfatter, og den tidligere utenriksmedarbeideren i NRK, Haakon Børde.

Hvert år skriver styret i PEN til samtlige medlemmer og ber om forslag til Ossietzky-prisen. Bjørnsen og Børde begrunnet også i fjor hvorfor Snowden burde få PEN-prisen - som da gikk til Sidsel Mørch. De gir seg ikke og har foreslått Snowden også i år.

Børde og Bjørnsen var enige om at pristildelingen neppe kunne være et problem i 2013 , det måtte bli Snowden som punkt for punkt samsvarte med den tyske Ossietzkys eksempel.

Ifølge Børde og Bjørnsen ble ikke deres forslag engang nevnt på årsmøtet eller i årsberetningen.

Men, de gir seg ikke. Snowden er deres kandidat.

- Snowden og Ossietzkys historie har forbløffende mange likhetstrekk, først og fremst at de setter hensyn til egne og hjemlandets interesser til side for de overordnede hensyn som bør gjelde overfor alle samfunn og alle mennesker. Hvis ikke denne prisen, som bærer Ossietzkys navn, kan tildeles Snowden, med hvilken rett kan da Norge forvalte og utdele en pris i den modige tyskerens navn? spør Bjørnsen.

Børde følger opp: - Det er riktig å gi Ossietzky-prisen til Snowden fordi han har vist at et demokrati kan vrake prinsipper som ligger til grunn for demokratiet når det er i strid - reelt og innbilt - med antidemokratiske krefter. Nettopp derfor er Ossietzky-prisen til Snowden viktig.

I fjor sommer var Snowden, som lever nå i frykt i Moskva, på flukt fra amerikanske myndigheter etter at han i samarbeid med den britiske kvalitetsavisa, The Guardian, avslørte at National Security Agency (NSA), drev med hemmelig og storstilt avlytting verden over.

Ossietzky var den tyske fredsprisvinneren fra 1935 som blant annet avdekket Hitlers hemmelige opprustning i mellomkrigstida.

Han ble dømt for landsforræderi, nazistene satte ham i konsentrasjonsleir og han ble æreskjelt fra den norske høyresiden med Knut Hamsun og Unge Høire i spissen.

Da Finn Lie, pasifist, ingeniør og senere bedriftsbygger i Moelv, besøkte ham i 1938 og møtte en nesten ihjelslått straffange. Det blir derfor spennende å se hvem norske PEN lander på. Kanskje de følger opp Ibsen-prisen ved å gi Ossietzky-prisen til Peter Handke?

Neppe, PEN-leder William Nygaard?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.