Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Arbeidsliv

Er norske verdier proteksjonistiske?

Vi trenger kunnskap om hvordan det framtidige arbeidsmarkedet til havs bør organiseres. 

GAMLE
&nbsp;<span style="background-color: initial;">IDEALER: Norske sjøfolk blir effektivt stengt ute fra arbeidsmarkedet, skriver artikkelforfatteren. Det er så som så med de gamle idealene. &nbsp;Foto: NTB Scanpix</span>
GAMLE  IDEALER: Norske sjøfolk blir effektivt stengt ute fra arbeidsmarkedet, skriver artikkelforfatteren. Det er så som så med de gamle idealene.  Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Det skal skapes mange tusen nye framtidige arbeidsplasser i norske havområder. På, under og i havet. Sjøfolk som skal utføre arbeidet har derimot ikke de samme rettighetene som arbeidsfolk på land, og utviklingen går i feil retning.

FORBUNDSLEDER: Johnny Hansen.
FORBUNDSLEDER: Johnny Hansen. Vis mer

Vi får stadig flere eksempler på arbeidstakere som jobber 12 timers dager ni måneder i strekk, og som lønnes ned til 35 kroner timen! I tillegg går de på midlertidige kontrakter og blir aldri fast ansatt.

Det sier seg selv at man ikke kan bo og leve i Norge på slike vilkår. Norske sjøfolk blir med dette effektivt stengt ute fra arbeidsmarkedet.

Vi trenger kunnskap om hvordan det framtidige arbeidsmarkedet til havs bør organiseres. Er det i det hele tatt mulig og hensiktsmessig å stille de samme kravene til lønns- og arbeidsvilkår på vann som på land? En bred offentlig utredning kan gi oss svar.

Rederiforbundet ønsker ikke denne kunnskapen. Dette kom tydelig fram i et nylig publisert innlegg fra redernes talsperson, Sturla Henriksen, med tittelen «Proteksjonisme på norsk sokkel?».

Redersjefen mener at å stille krav til norske lønns- og arbeidsvilkår på vår egen sokkel er et proteksjonistisk tiltak. Rederne har sagt det samme i liknende debatter gjennom flere tiår, men det blir ikke mer riktig av den grunn.

Vi har aldri tatt til orde for tiltak som favoriserer egne borgere eller industri. Vi ønsker hele verden velkommen til oss og de verdiene vi er så stolte av. Men vi ønsker et arbeidsliv i Norge tuftet på norske verdier som like konkurransevilkår og nulltoleranse for sosial dumping.

At Rederiforbundet har større lojalitet til redernes lommebøker enn til grunnleggende norske verdier er ikke nytt. Norge som nasjon kan derimot ikke bygge sin framtid på slike antikvariske holdninger.

Målet må være at alle arbeidstakere i Norge skal sikres de samme grunnleggende rettighetene som vi tar som en selvfølge på land. Det er verdier og rettigheter som funger godt både for arbeidsgivere og arbeidstakere, og som vi er stolte av. Det handler om retten til fast jobb, anstendig lønn og en grunnleggende trygghet som muliggjør gode liv.

Vi har klart dette på land, la oss også gjøre det på vann.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media