Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Er NRK best tjent med at lisensen fjernes?

TV 2 hadde sju av de ti mest sette programmene.

Sju av de ti mest sette programmene i forrige uke, ble sendt på TV 2. For andre uke på rad måtte statskanalen se seg slått av TV 2 i oppslutning.

- Dette kan være med på å svekke NRK-lisensen. At det skal være en egen avgift for en kanal som får svekket oppslutning, vil være vanskelig å forklare for folk, sier Knut Arild Hareide.

Han leder programkomiteen til Kristelig Folkeparti (KrF), som for kort tid siden flagget at de vil skrote lisensen og finansiere kanalen over skatteseddelen. Nå mener Hareide at utviklingen for statskanalen styrker forslaget.

Lekker til de små

Så langt i april har NRK en oppslutning på 28 prosent, mot 29 prosent for TV 2. På samme tid i fjor var stillingen 39-28 til NRK. Statistikken forteller også at de nye nisjekanalene, som FEM og Viasat 4 har økt sin oppslutning fra 13 prosent til 25 prosent. Statskanalen lekker altså mest.

I tillegg er NRK nå nede i en andel på 30 prosent blant unge seere i alderen 15 - 49 år, ifølge Dagens Næringsliv. Blant alle over 12 år er NRKs andel 42 prosent i første kvartal, mot 48,9 prosent i 2007 og 50,3 prosent i 2006.

- NRK bør spørre seg om de er best tjent med en kringkastingsavgift eller om de heller bør være en del av statsbudsjettet. De står svakere i en del grupper, og det kan være en fordel at folk ikke tenker igjennom at de er med på å betale for NRK, slik de betaler for skole og sykehus, sier Hareide.

For ordens skyld; den tidligere miljøvernministeren jobber nå som organisasjonsdirektør i mediekonsernet Schibsted.

VANT FARMEN: Silje Hvarnes vant årets «Farmen», og var dermed med på å gjøre TV 2 til en godt sett TV-kanal forrige uke. Foto: TV 2
VANT FARMEN: Silje Hvarnes vant årets «Farmen», og var dermed med på å gjøre TV 2 til en godt sett TV-kanal forrige uke. Foto: TV 2 Vis mer

- Ikke krise nå

Førsteamanuensis og medieforsker Tanja Storsul ved Universitetet i Oslo, sier det er en sammenheng mellom NRKs oppslutning og hvor villig folk er til å betale lisens.

- Hvis seerandelen synker, vil flere stille spørsmål ved fjernsynslisensen. Legitimiteten henger sammen med at folk føler de får noe tilbake. Men jeg vil ikke si at det er noen krise nå, oppslutningen må synke over lang tid. Til nå har NRK klart seg godt i konkurransen, sier Storsul.

Kringkastingssjef Hans Tore Bjerkaas svarte ikke på Dagbladets henvendelser i går. Tv-sjef Arne Helsingen i NRK vil ikke ta stillingen til forslaget fra KrF, men sier følgende:

- Hvis færre velger å besøke de ulike tilbudene til NRK, er det ikke noen god utvikling. Da tenker jeg på radio, nett-tv og fjernsynets tre kanaler. Vi får bare sørge for at vi har så mye godt stoff at folk ikke klarer seg uten et NRK-tilbud om dagen, sier Helsingen.

Han er veldig godt fornøyd med lørdagens sending fra Bjørvika-operaen, som samlet 679 000 seere. På samme tid var 1 018 000 seere innom finalesendingen til TV 2s «Farmen».

- Dette var en veldig lang sending, som varte i tre-fire timer. Så vi er veldig godt fornøyd med et så høyt snitt, sier Helsingen.

- Men hva sier du til at NRK for andre uke taper oppslutningen mot TV 2?

image: Er NRK best tjent med at lisensen fjernes?

- Vi skulle gjerne hatt høyere oppslutning, men vi får se hvordan dette stabiliserer seg utover våren.

LEDER PROGRAMKOMITEEN: Knut Arild Hareide (KrF).
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media