EURO ELLER DRAKMER? Det er spørsmålet for Hellas. AFP PHOTO / DENIS CHARLET Scanpix
EURO ELLER DRAKMER? Det er spørsmålet for Hellas. AFP PHOTO / DENIS CHARLET Scanpix Vis mer

Er økonomi gresk for dem?

EU hadde før den dramatiske helga vi har bak oss dømt Hellas til å være gjeldsslave til evig tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

DOMMEN EU hadde utstedt over Hellas var som myten om Sisyfos, kongen som i gresk mytologi ble dømt av gudene til å dytte en stein opp et fjell. Men hver gang han nådde toppen av fjellet rullet steinen ned igjen, så Sisyfos måtte begynne på nytt. I all evighet. Sånn var dommen mot Hellas som statsminister Alexis Tsipras i helga revolterte mot med å si at EUs betingelser for å fortsette i gi kreditt var et forsøk på å «nedverdige et helt folk».

DET ER ENNÅ UKLART hva konsekvensene av Tsipras dramatiske brudd i forhandlingene med EU vil bli. Og når det gjelder folkeavstemningen som Tsipras varslet i helga, der spørsmålet må bli noe sånt som å støtte eller avvise det tilbudet som EU hadde på bordet før Tsipras brøt forhandlingene, så er den mer å betrakte som en meningsmåling enn en folkeavstemning. Grekerne kan stemme hva de vil - for eller imot. Men det de vil ha, en slutt på den endeløse innsparingspolitikken, vil de likevel ikke få.

TSIPRAS BRØT alle EUs normer da han gikk ut av forhandlingene. I EU er det skikk og bruk å forhandle til man blir enige, selv om utmattelse ofte er den viktigste grunnen til at man til slutt ble enige. Tsipras nektet å spille EUs spill, og han brøt alle diplomatiske kutymer da han ikke informerte sine partnere om beslutningen om folkeavstemning, før han sa det offentlig. Tsipras hadde imidlertid et mandat fra velgerne i vinter om ikke å gi etter for kreditorenes krav, og få økonomiske betingelser som igjen kan skape vekst.

NOE KAN TYDE på at det dramatiske bruddet i forhandlinger har hatt sin funksjon. EU-kommisjonen kom søndag kveld for første gang med den viktige innrømmelsen om at en viss gjeldsavskriving var på bordet. Fra Berlin ble det også sagt, ifølge The Guardian, at dette ble støttet av den tyske forbundskansleren Angela Merkel og av den franske presidenten Francois Hollande. Dette er en utvikling fra tidligere i helga da stemningen i store deler av EU var å gi slipp på Hellas, og la landet seile sin egen sjø.

MEN DE POLITISKE konsekvensene av dette er trolig for store for EU. Som The Guardian skriver i dagens leder så kan utsiktene til sletting av gjeld være et forsøk på å påvirke folkeavstemningen på søndag. Men hvis en delvis gjeldssletting virkelig er på bordet, så er det også en innrømmelse av at den ensidige innsparingspolitikken har vært et feilspor. For det er lett å spare seg til fant.

FOR HELLAS er det også få alternativer til EU og euroen. Å gjeninnføre drakmen vil føre landet ut i et enda større kaos, i hvert fall på kort sikt. Og hvor skal Hellas hente økonomisk hjelp og politisk støtte hvis landet melder seg ut av EU? En skilsmisse har sin pris, det vet alle som har prøvd. Det å finne seg en ny partner er heller ikke gjort i en håndvending. Nå har det ikke skortet på frierier. For Russlands Vladimir Putin vil det være en stor triumf å slå en kile inn i EU-samarbeidet, ikke minst for å understreke hva han mener om USAs og EUs økonomiske sanksjoner mot Russland. Men hva har Russland å tilby Hellas?

DEN RUSSISKE økonomien ventes å krympe med nesten fem prosent i år, og det russiske pengemarkedet er tomt, med utenlandske investorer som rømmer landet. Politisk har heller ikke Russland noe å tilby, annet enn medlemskap i Den euroasiatiske unionen, med de fattigste, mest korrupte, og stort sett ikke-demokratiske landene i det gamle Sovjetunionen som medlemmer. Det vil være en klassereise i gal retning, og selvsagt ganske utenkelig for Hellas.

OG SELVSAGT er økonomi gresk for grekerne, med utstrakt korrupsjon, og tidligere regjeringers svindel med regnskapene. Men økonomi er åpenbart også gresk for kreditorene, som så langt har sluppet unna sitt ansvar, og for EU, som ikke tok ansvaret med kontroll på alvor. For det var kreditorene som burde tatt det største ansvaret for krisa i Hellas. I en bedre verden burde det være sånn som Dagbladets og Dusteforbundets Fredrik Stabel formulerte det: Intet er så ille at det ikke er verre for ens kreditor.

BRØT FOLKESKIKKEN: Hellas statsminister Alexis Tsipras.  (Maro Kouri/Polaris) Scanpix
BRØT FOLKESKIKKEN: Hellas statsminister Alexis Tsipras. (Maro Kouri/Polaris) Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer