VIKTIG BOK: Å lese Arne Johan Vetlesens bok er å bli minnet om den italienske konsentrasjonsleirfangen Primo Levis? uttalelse: Det er ikke ondskapen vi må forklare, det er godheten, skriver Bernt Hagtvet. Vetlesen er forfatter og professor i filosofi.
Foto:Fartein Rudjord
VIKTIG BOK: Å lese Arne Johan Vetlesens bok er å bli minnet om den italienske konsentrasjonsleirfangen Primo Levis? uttalelse: Det er ikke ondskapen vi må forklare, det er godheten, skriver Bernt Hagtvet. Vetlesen er forfatter og professor i filosofi. Foto:Fartein RudjordVis mer

Er ondskap en sykdom?

Arne Johan Vetlesen viser oss den psykiatriske profesjons hjelpeløshet stilt overfor politiske ideologier.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Da den israelske historikeren Tom Segev for noen år siden skulle skrive nazi-jegeren Simon Wiesenthals biografi, ble han konfrontert med 300 000 dokumenter.

I denne enorme samlingen kom Segev over et brev fra en overlevende fra konsentrasjonsleirene. Den tidligere fangen hadde sluttet å tro på noen gud, for, som han skrev, «Gud tillot SS-tropper å rive en baby fra en mor og bruke spedbarnet som fotball. Da barnet var redusert til en klut av blod, kastet de det til hundene sine. Moren ble tvunget til å bivåne det hele. Så rev de blusen av henne og brukte den til å tørke blodet av støvlene sine».

De normale er de verste

Enhver som konfronteres med moralfilosofen Arne Johan Vetlesens kresne og presise prosa gjør klokt i å minnes virkeligheten bak hans lavmælte resonnementer. Vetlesens analyse av ondskapens røtter er preget av et stille drama. Han er isnende i sitt menneskesyn uten å ende i kynisme.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn