Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Er ondskap en sykdom?

Arne Johan Vetlesen viser oss den psykiatriske profesjons hjelpeløshet stilt overfor politiske ideologier.

VIKTIG BOK: Å lese Arne Johan Vetlesens bok er å bli minnet om den italienske konsentrasjonsleirfangen Primo Levis? uttalelse: Det er ikke ondskapen vi må forklare, det er godheten, skriver Bernt Hagtvet. Vetlesen er forfatter og professor i filosofi.
Foto:Fartein Rudjord
VIKTIG BOK: Å lese Arne Johan Vetlesens bok er å bli minnet om den italienske konsentrasjonsleirfangen Primo Levis? uttalelse: Det er ikke ondskapen vi må forklare, det er godheten, skriver Bernt Hagtvet. Vetlesen er forfatter og professor i filosofi. Foto:Fartein Rudjord Vis mer

Da den israelske historikeren Tom Segev for noen år siden skulle skrive nazi-jegeren Simon Wiesenthals biografi, ble han konfrontert med 300 000 dokumenter.

I denne enorme samlingen kom Segev over et brev fra en overlevende fra konsentrasjonsleirene. Den tidligere fangen hadde sluttet å tro på noen gud, for, som han skrev, «Gud tillot SS-tropper å rive en baby fra en mor og bruke spedbarnet som fotball. Da barnet var redusert til en klut av blod, kastet de det til hundene sine. Moren ble tvunget til å bivåne det hele. Så rev de blusen av henne og brukte den til å tørke blodet av støvlene sine».

De normale er de verste

Enhver som konfronteres med moralfilosofen Arne Johan Vetlesens kresne og presise prosa gjør klokt i å minnes virkeligheten bak hans lavmælte resonnementer. Vetlesens analyse av ondskapens røtter er preget av et stille drama. Han er isnende i sitt menneskesyn uten å ende i kynisme.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

6 MÅNEDER*

60% RABATT

180 kr

(1 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 180 kr for de første 6 månedene. 1 kr per dag.

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinærpris (449,-/6 mnd). Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 MÅNED**

PRØV PLUSS

1 kr

(0,03 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED**

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED** 1 kr for første måned. 0,03 kr per dag.

*Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (99 kr/mnd) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

ÅR

795 kr

(2,18 kr per dag)

KJØP ÅR

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

ÅR 795 kr for et år. 2,18 kr per dag.

*Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (795 kr/år) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinærpris (449kr/6mnd) Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • **Abonnementet fornyes automatisk til ordinærpris (99kr/mnd) Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?