Er på topp ti-lista over beste bøker hos prestisjefulle New York Times

- Er sjokkert.

UTMERKELSE: New York Times har kåret Åsne Seierstads bok om 22.juli, En av oss, til en av de ti best bøkene fra 2015. Foto Kristin Svorte / Dagbladet
UTMERKELSE: New York Times har kåret Åsne Seierstads bok om 22.juli, En av oss, til en av de ti best bøkene fra 2015. Foto Kristin Svorte / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Boka «En av oss» av Åsne Seierstad omhandler historien til terroristen fra 22. juli flettet sammen med historier fra berørte etter at han brutalt drepte 77 mennesker.

Reportasjeboka har fått supre kritikker i USA, og nå har den anerkjente avisa New York Times kåret boka til en av årets ti viktigste bøker.

- Sjokkskadet Forfatteren selv er overveldet.

- Jeg fikk vite det for en time siden av min amerikanske redaktør. Det er helt utrolig, helt uventet og ikke til å tro. Jeg er egentlig litt sjokkskadet, sier Åsne Seierstad til Dagbladet.

«En av oss» fikk tidligere denne uka plass på New York Times liste over årets 100 beste bøker, noe Seierstad da var veldig glad for. At den har nådd helt til topps over deres kåring av bøker, betyr masse, forteller hun.

- Forfattere strever alltid med tanker om boka er bra nok eller ikke. New York Times book review representerer kvalitet. Det gir en trygghet å stå på den lista, sier hun.

New York Times kaller boka et reportasjemesterverk, og berømmer journalisten for å flette sammen de urovekkende historiene på en god måte. «Denne tragedien er ikke litterær og symbolsk; its the real thing», skriver avisa på sine nettsider.

- Boka har betydd mye Seierstad forteller at det er ekstra spesielt å stå på lista med ei bok om hendelsene som har preget så mange nordmenn.

- Den boka har betydd så mye for meg, og det er forbundet så mye lidelse til disse historiene. Jeg har snakket med mange som har lidd så store tap. Jeg har gått helhjertet inn i prosjektet, og det betyr mye når de skriver at dette er «the real thing», sier Seierstad.

Seierstad vet ennå ikke hva dette vil ha å si for hennes videre forfatterskap.

- Boka har fått fantastiske anmeldelser, men den har ikke solgt så mye. 

- Viktig lesning Seierstads amerikanske redaktør, Alex Star i anerkjente Farrar Straus Giroux, forteller at han er veldig glad for listeplasseringen.  

- Dette er en svært innflytelsesrik liste, og det vil gi hennes bok til nye lesere over hele Amerika, skriver han i en epost til Dagbladet.  

Star trekker fram at nyheten kommer samme dagen som de forferdelige skyteepisoder i California. 

- For amerikanere som vil forsøke å forstå slike hendelser, vil denne boka viktig lesning, skriver han.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram