DEBATT

Valg i Ukraina:

Er presidentvalget legitimt eller ikke?

Ikke bli forundret om påstander om et ugyldig valg i Ukraina vil dukke opp i facebookfeeden din.

I Norge: Ukrainas president Petro Porosjenko, her under et offisielt besøk til Norge. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
I Norge: Ukrainas president Petro Porosjenko, her under et offisielt besøk til Norge. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Førstkommende søndag holder Ukraina presidentvalg, fem år etter Euromaidan-revolusjonen som førte til at Viktor Janukovytsj rømte fra landet.

De ledende kandidatene er sittende president Petro Porosjenko, den tidligere statsministeren Julija Tymosjenko og TV-personligheten Volodymyr Zelenskij. Samtidig stiller over førti andre håpefulle kandidater.

Blant dem er Jurij Tymosjenko og Julija Litvinenko. To kandidater som tilsynelatende har lite til felles - Jurij er et forholdsvis ukjent parlamentsmedlem og militær, Julija er TV-journalist. Samtidig har begge to navn som tilsynelatende er velegnet til å skape forvirring blant i hvert fall noen få av de velgerne som har planlagt å stemme på Julija Tymosjenko.

Hvor mange som faktisk vil ta feil av kandidatene er vanskelig eller umulig å si sikkert. Likevel fikk navnelikheten Ukrainaforskeren Andreas Umland til å slå alarm forrige uke.

For hva hvis en av kandidatene – da spesielt president Petro Porosjenko – vinner over Tymosjenko med en svært liten margin på 1-2 prosent, som er den oppslutningen Jurij og Julija ser ut til å kunne få på meningsmålingene?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer