KOMMENTARER

Er Protestfestivalen blitt borgerskapets kjæledegge?

Stiller med imponerende program i jubileumsåret.

UTRETTELIG: Svein Inge Olsen har loset Protestfestivalen gjennom mange skjær i sjøen gjennom de siste 15 åra. Til tross for både interne og eksterne stridigheter har han gjort festivalen til en respektert institusjon. Underveis har han blant annet fått Kris Kristofferson, som han også har skrevet en bok om, til å holde en støttekonsert for festivalen i Kristiansand. Foto: Anders Grønneberg/Dagbladet
UTRETTELIG: Svein Inge Olsen har loset Protestfestivalen gjennom mange skjær i sjøen gjennom de siste 15 åra. Til tross for både interne og eksterne stridigheter har han gjort festivalen til en respektert institusjon. Underveis har han blant annet fått Kris Kristofferson, som han også har skrevet en bok om, til å holde en støttekonsert for festivalen i Kristiansand. Foto: Anders Grønneberg/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

KRISTIANSAND (Dagbladet): Protestfestivalen i Kristiansand har overlevd sine første 15 år.

Den startet i 2000. Selv holdt jeg den gangen på oppfordring en flammende åpningsappell med utgangspunkt i Jens Bjørneboe på et av byens gatehjørner, riktignok for døve ører, ettersom et apokalyptisk tordenvær brøt løs straks jeg satte roperten til munnen. Folk flyktet som gale inn i banker, klesbutikker og bokhandler.

Men showet gikk av stabelen og gjør det i september i år for 16. gang. Forleden presenterte festivalsjef Svein Inge Olsen årets program, og skal man ta antall gratulanter og deltakere på alvor, er festivalen mer populær enn noensinne.

«Oppriktig talt er det stunder da jeg lurer på om Kristiansand virkelig fortjener denne unike festivalen. Men sannheten er at Sørlandets hovedstad trenger den mer enn noen andre steder,» skriver Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås.

Andre som omfavner festivalen, er byens ordfører Arvid Grundkjøn, Oslos ordfører Fabian Stang, Arbeiderpartiets Mette Gundersen, pluss Valgerd Svarstad Haugland, Ellen Horn, Thomas Hylland Eriksen og masse kjentfolk som stiller uten honorarkrav i ren solidaritet. Åge Aleksandersen avslutter med en støttekonsert.

Hva er egentlig Protestfestivalen? Har den noen profil? Eller er det mangelen på skarpe kanter som gjør den så spiselig også for folk som ellers ikke forbindes med radikal opposisjon? Er festivalen blitt en slags hoffnarr der alt kan ytres fordi det uansett ikke får noen konsekvenser?

De mest forskjellige figurer har frontet festivalen, fra Jahn Teigen og Triztan Vindtorn til Erik Bye og Harald Stanghelle, som ifølge programmet tigget seg til å få lov til å åpne festivalen i 2013.

«Jeg vil takke festivalen for at den gjennom alle år har vært en røst som roper i oasen,» skriver Arvid Grundekjøn, den avtroppende ordføreren som uten å lykkes forsøkte å få sin tittel endret til borgermester.

I gode bibelbeltetradisjoner henviser han til skriften. Men hva mener han? De som ropte i ørkenen, var folk som protesterte mot at Moses slepte dem ut av Egypt. Røsten i ørkenen, var døperen Johannes. Men røsten i oasen?

Er det Kristiansand som er oasen, byen som har palmetrær på lager til bruk hver sommer? Og Protestfestivalen som forstyrrer idyllen?

Det er uansett litt av et program Olsen har fått i stand. Veronica Orderud og Erling Havnå skal snakke med tidligere politispaner, nå forfatter Johnny Brenna, om «å møte friheten». Bob Geldof skal få Erik Bye-prisen og blir lykkønsket av Kjell Magne Bondevik.

Riktignok har Protestfestivalen en opposisjonell profil, sympati for tapere, utstøtte og en dyrking av outsidere gjennom strømmer tenkemåten. Samtidig spriker debatter og frie ytringer i alle retninger, med innslag av alt fra konservativ kristendom til anarkisme.

Festivalsjefen har skrevet både et dikt og en appell om sin «krig mot apati og likegyldighet, mot intoleranse og ensretting». Han ser ut til å trives i rollen som martyr og utstøtt.

Men må samtidig finne seg i både festtaler og klapp på skuldra.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer