SYK? Vladimir Putin fra et av de siste bildene tatt av ham 4. mars. (AP Photo/RIA-Novosti, Alexei Druzhinin. Scanpix
SYK? Vladimir Putin fra et av de siste bildene tatt av ham 4. mars. (AP Photo/RIA-Novosti, Alexei Druzhinin. ScanpixVis mer

Er Putin alvorlig syk, eller er hans nærmeste i krig?

Et oppgjør mellom mektige klaner i sikkerhetstjenestene kan være årsaken til at Putin har forsvunnet.

Kommentar

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Hva har egentlig sjedd med den russiske presidenten Vladimir Putin? I seks dager har han vært borte fra offentligheten. Normalt så er han på TV flere ganger om dagen. Det hans forsvinning forteller oss er at hvis han ikke selv er alvorlig syk, så er trolig systemet han styrer alvorlig sykt, og knaker i sine sammenføyninger. Det kan ha brutt ut åpen krig mellom sikkerhetstjenesten FSB og Tsjetsjenias sterke mann Ramzan Kadyrov etter drapet på Boris Nemtsov for to uker siden

- PUTIN ER DØD. Det var den mest spredde twitter-meldingen i Russland i går. Spekuasjonene går høyt om hva som er grunnen til at han plutselig har forsvunnet. Ikke alle slår seg til ro med at alt er i orden med Putin, til tross for at hans pressetalsmann Dmitrij Peskov svarte slik på den liberale radiostasjonen Ekko Moskvas spørsmål i går om hvordan det står til med presidentens håndtrykk.

- Det knekker hender, svarte Peskov.

I LØPET AV SINE 15 år ved makta har Putin bare to ganger tidligere forsvunnet. Det var i 2000, da ubåten Kursk sank i Barentshavet, og en ennå relativt fri russisk presse rapporterte åpent om de kaotiske og hjelpeløse forsøkene på å redde mannskapet. Og det var i 2002 da tsjetsjenske terrorister tok mer enn 1 000 gisler ved et teater i Moskva. Da ble han borte i noen dager, men aldri så lenge som seks, og alle skjønte hvorfor. Han måtte håndtere to veldig synlige kriser.

MEN NÅ ER det ikke åpenbart hvorfor Putin har forsvunnet, hvis han ikke er alvorlig syk. Noen russiske medier har meldt at presidenten har hatt et slag. Men Peskov sa i dag tidlig at Putin planlegger en reise til Kasakhstan, uten å si noe om noe tidspunkt. Det er nettopp avlysningen av en reise til Kasakhstan, avlysingen av en rekke møter i Moskva, og publisering av bilder som er tatt på et annet tidspunkt enn da de ble pubisert, som har gitt spekulasjonene om Putins sykdom enda mer kraft.

ALTERNATIVET til en alvorlig syk Putin, er mest sannsynlig at det politiske systemet som er skapt av Putin er alvorlig sykt, og at det er derfor han er taus. Enten fordi han driver aktiv krisehåndtering mellom sikkerhetsklaner som er i ferd med å gå til åpen krig mot hverandre, fordi han gjennomfører en større utrensking av en eller flere av sine nærmeste medarbeidere, eller fordi han allerede er avsatt, som noen spekulerer i.

MYE TYDER PÅ at drapet på tidligere visestatsminister Boris Nemtsov, et kort steinkast fra Kreml, har rystet det politiske systemet til Putin. Det putinske system er bygget på personlige forbindelser mellom medlemene av hoffet. Svake eller ikke-eksisterende institusjoner gjør at de personlige forbindelsene er avgjørende for utøvelse av makt. Spørsmålet i denne lukkede, bysantinske politiske kulturen blir hvem som til ethvert tidspunkt har herskerens gunst.

DRAPET PÅ NEMTSOV var et brutalt brudd på Putin-regimets kutyme. En av reglene har vært at folk som har hatt høye posisjoner ikke skal tas. Sporene i etterforskingen peker mot den mektigste lederen i Tsjetsjenia, Ramzan Kadyrov. Han er en mektig spiller ved Putins hoff, og regner blant annet Kremls fremste edderkopp, Vladislav Surkov, som sin allierte. Og han har tusenvis av lojale væpnede menn til sin disposisjon. De har han brukt blant annet i Øst-Ukraina, noe som utvilsomt har gitt ham stjerner i boka til Putin.

MEN OGSÅ DRAPET på Nemtsov peker mot Tsjetsjenia. Mannen som er arrestert, mistenkt for å være hovedmannen bak attentatet, er Zaur Dadajev. Dadajev har vært nestkommanderende i Bataljon Sever, under det tsjetsjenske innenriksdepartementet. Han har nære bånd til Kadyrov, som har kalt Dadajev "en av de mest fryktløse og modige medlemmene av bataljonen". De fire andre som er arrestert for attentatet er også tsjetsjenere.

MEN KADYROV, som er kjent for høyt spill, har lenge ertet på seg Putins gamle venner fra FSB, der Putin var sjef, før han ble statsminister, og så president, for litt mer enn 15 år siden. En av dem er den mektige Sergej Ivanov, som er Putins stabssjef og mangeårige venn, andre er den mektige Vyatsjeslav Volodin, og FSB-sjefen Aleksandr Bortnikov. Hvis disse har bestemt seg for å bruke drapet på Nemtsov til å sette Kadyrov på plass, fordi han denne gangen har gått for langt, er sikkerhetsapparatene i krig. Dette er farlig, fordi disse mektige kreftene har balansert hverandre, og hvis noen faller, så tar de mange med seg, i systemet av personlige forbindelser, uten institusjoner som balanserer makta.

HVIS IKKE PUTIN er alvorlig syk, så er dette en situasjon til å bli syk av. Det er i hvert fall mer enn nok til å få norsk sykmelding.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.