SLÅSS MOT SEG SELV: Granater fra folk fra Høyre sektor har skutt en politibil i brann i byen Mukasheve i Vest-Ukraina. (AP Photo) Scanpix
SLÅSS MOT SEG SELV: Granater fra folk fra Høyre sektor har skutt en politibil i brann i byen Mukasheve i Vest-Ukraina. (AP Photo) ScanpixVis mer

Er Putins våte drøm i ferd med å bli oppfylt?

Regjeringsstyrker og ukrainske fascister i væpnet oppgjør.

Kommentar

FASCISTENE i Høyre Sektor utfordrer nå åpent den ukrainske regjeringen med å kreve at innenriksminister Arsen Avakov må sparkes. Rundt hundre medlemmer av Høyre sektor demonstrerte utenfor president Petro Porosjenkos kontorer i formidag, mange av dem i uniformer. Bakgrunnen er at det lørdag ble drept tre mennesker i et væpnet oppgjør mellom regjeringsstyrker og væpnede menn fra den paramilitære delen av Høyre sektor. Høyre sektor skal ha drevet privat etterforsking av det de sier er sigarettsmuglere. Denne selvjustisen undergraver statens autoritet også i den delen av landet som sentralregjeringen i Kiev kontrollerer.

LØRDAG KOM 20 væpnede menn fra Høyre sektor til et sportskompleks eid av parlamentsmedlemmet Mikhail Lano. Trefningen fant sted ved byen Mukasheve, to av de drepte var medlemmer av Høyre sektor, den tredje skal ha vært sivil. Høyre sektors folk rømte inn i en skog, der de siden lørdag har forskanset seg. Porosjenko kar kalt inn det nasjonale sikkerhetsrådet til ekstraorsinært møte for å få slutt på konfrontasjonen.

LANO BLE VALGT i en enmannskrets, som uavhengig representant, og har etter valget i oktober i fjor støttet opposisjonen. Høyre sektor, derimot, var spydspissen i revolusjonen i februar i fjor, der sittende president Viktor Janukovitsj ble kastet. Men om skytingen virkelig har sammenheng med etterforsking av sigarettsmugling i dette hjørnet av Ukraina som grenser til Ungarn og Romania, eller om det handler om et bandeoppgjør der Høyre sektor vil ha sin del av kaka fra smuglingen, eller om det dreier seg om ideologiske uoverenstemmelser, er vanskelig å si. Myndighetene og Høyre sektor har forskjellige versjoner av historien.

DET ER SATT OPP veisperringer flere steder i Vest-Ukraina, for å stanse styrkebevegelser fra Høyre sektors side. Og Høyre sektor har satt opp sin egen veisperring - riktignok ubevæpnet - på hovedveien inn til hovedstaden Kiev. Veisperringer og sjekkpunkter på begge sider var en viktig del av kampen om kontroll over Ukraina under revolusjonen i fjor.

DETTE KUNNE vært en fillesak hvis det ikke hadde vært for at Høyre sektor helhjertet ser ut til å gi ryggdekning til sine kolleger som skjøt i Mukasheve. Dermed er saken løftet til en nasjonal sak av største betydning. Fallhøyden er stor for både regjeringen og Høyre sektor. Porosjenko og regjeringen må demonstrere at den har kontroll. Høyre sektor kan ikke miste ansikt.

HØYRE SEKTOR og andre nasjonalistiske grupper på høyre-sida var heltene på Maidan-plassen i sentrum av Kiev da Janukovitsj måtte rømme i fjor. Det personlige motet de utviste da de konfrontarte Janukovitsjs opprørspoliti gjorde dem til en politisk kraft ingen kunne komme utenom etter revolusjonen. Deres innsats i krigen mot de pro-russiske opprørerne i Øst-Ukraina har også gjort dem populære, selv om for eksempel en organisasjon som Amnesty International sier at de har torturert sivile.

HØYRE SEKTOR regner seg som de direkte etterkommerne av Stepan Bandera og hans ukrainske fascister som under 2. verdenskrig drepte rundt 100 000 polakker og ti-tusener av jøder og russere i Ukraina. Mens det sentrale kravet fra de aller fleste som demonstrerte mot Janukovitsj under revolusjonen i fjor var et nærmere forhold til EU, vil ikke Høyre sektor ha noe nært forhold til Europa. Deres mål er et sterkt og ukrainsk Ukraina.

DEN SITUASJONEN som nå har oppstått er som  en våt drøm som går i oppfylellse for den russiske presidenten Vladimir Putin. Hvis Ukraina imploderer av seg selv på grunn av sine innebygde motsetninger, sin svake regjering, og uhåndterlige provinser, får Putin det som han vil. Da er hans poeng gjort klart av ukrainerne selv, at Ukraina knapt er for et land å regne, slik han en gang sa til sin amerikanske kollega George W. Bush. Det er dette det står om når de allierte fra revolusjonen i fjor nå skyter på hverandre.

KREVER MINISTERBLOD: Høyre sektor marsjerer i Kiev. EPA/SERGEY DOLZHENKO Scanpix
KREVER MINISTERBLOD: Høyre sektor marsjerer i Kiev. EPA/SERGEY DOLZHENKO Scanpix Vis mer
Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.