Er Ragnar Hovland Norges Haruki Murakami?

Et nynorsk-ikon runder 60.

JUBILANT: Det norske samlaget gjør ingen hemmelighet av at en av deres mest populære forfattere rundr 60 år. Foto: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
JUBILANT: Det norske samlaget gjør ingen hemmelighet av at en av deres mest populære forfattere rundr 60 år. Foto: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Er Ragnar Hovland det nærmeste norsk litteratur kommer Haruki Murakami? Det fins noen påfallende likheter. For eksempel er omslaget til Hovlands gjennombruddsbok «Vegen smal og porten vid» fra 1981 prydet med en åtte flygende sauer.

Det skjedde året før Murakami utga «Den store sauejakta». Jeg mener ikke å antyde at Murakami hadde lest Hovland, men enkelte ganger er tilfeldigheter alt annet enn tilfeldige. For eksempel innholdt Hovlands bok en novelle med Beatles-tittelen «Eight Days a Week». Seks år seinere kom Murakami med en hel roman som het «Norwegian Wood».

Det handler selvsagt om felles innflytelse på jevngamle diktere. Begge er påvirket av en viss type angloamerikansk kultur; forfattere som Richard Brautigan, Kurt Vonnegut Jr. og Raymond Chandler, dessuten musikk i lange baner, spesielt pop- og rockmusikk fra 1960-tallet.

Både Hovland og Murakami skildrer verden som et lettere absurd sted å oppholde seg, og de har et lekent og lattermildt forhold til skriving.

Egentlig trodde jeg Hovland hadde rundet 60 år for lengst. Allerede ved juletider sendte forlaget ut en egen Hovland-kalender, og fredag skal han feires i Logen i Bergen. Men først 14. april, den første sommerdagen, er han født. I denne uka kommer boka «Ler dei no, så har eg vunne» av Halvor Folgerø og Finn Tokvam, som inneholder intervjuer med jubilanten over et par hundre sider.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer