COMEBACK: På fredag slipper Andre Young, bedre kjent som rapperen Dr. Dre, sin etterlengtede tredjeskive. Foto: AP / NTB SCANPIX
COMEBACK: På fredag slipper Andre Young, bedre kjent som rapperen Dr. Dre, sin etterlengtede tredjeskive. Foto: AP / NTB SCANPIXVis mer

Er raphistoriens mest etterlengtede comeback

Norske rappere både gruer og gleder seg til plata Dr. Dre (50) slipper i morgen.

(Dagbladet): Rapmogulen Andre «Dr. Dre» Young har vært en viktig bakmann for rappere som Tupac Shakur, Eminem, 50 Cent og Kendrick Lamar. I morgen slipper han sitt første album på 16 år.

Men ikke det etterlengtede «Detox»-albumet som fansen har ventet på i 12 år.

Under lørdagens sending av «The Pharmacy», Youngs eget radioshow, kunngjorde den rappende produsenten at han heller skal gi ut «Compton: A Soundtrack».

Albumet er inspirert av den kommende filmen om N.W.A., den legendariske rapgruppen femtiåringen selv var en del av på slutten av åttitallet.

Samtidig forklarte femtiåringen hvorfor han har skrinlagt «Detox», ei plate han har jobbet sporadisk med siden den først ble annonsert i 2003. 

SKUFFA: Joddski (t.h.) vil at Dre skal bli stilt foran domstolen i Haag. Foto: ANDERS GRØNNEBERG
SKUFFA: Joddski (t.h.) vil at Dre skal bli stilt foran domstolen i Haag. Foto: ANDERS GRØNNEBERG Vis mer

- Den var bare ikke bra, sa Young under sendingen ifølge Rolling Stone.

Som forventet Oslorapperen Martin «Don Martin» Ahzami Raknerud er ikke overrasket over kanselleringen.

- Det var lenge siden jeg sluttet å tro på et «Detox»-album. Plata har latt vente på seg så lenge at forventningene ble astronomiske. Jeg tror folk ventet at plata skulle gripe tak i deg gjennom høyttaleren, gjøre deg til et bedre menneske og få deg til å fly, sier Raknerud til Dagbladet.

Jørgen «Joddski» Nordeng forteller at han både gruer og gleder seg til å høre «Compton: A Soundtrack», og sammenlikner levedyktigheten til «The Chronic» og «2001», altså Youngs foregående soloskiver, med Michael Jacksons «Thriller» og «Bad».

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Uansett hvor mange ganger du hører Quincy Jones-produksjonene, går du ikke lei. Dr. Dre har den samme tidløsheten, mener Nordeng.

- Er feig! Han holder derfor ikke tilbake på skuffelsen over at Young låser inn og kaster nøkkelen på et tiår med arbeid.

- Dre er feig! Han forkaster den mest etterlengtede plata i raphistorien på grunn av fallhøyden. Han skulle ha vist litt baller og sluppet den ut.

INGEN BOMBE: For Don Martin var det ingen overraskelse at Detox ble droppa. Foto: HANS ARNE VEDLOG
INGEN BOMBE: For Don Martin var det ingen overraskelse at Detox ble droppa. Foto: HANS ARNE VEDLOG Vis mer

Nordeng ble ikke imponert av «I Need A Doctor», singelen Dre slapp sammen med Eminem og Skylar Grey for fire år siden. Likevel hevder han at doktoren begår kulturkriminalitet mot fansen som har gledet seg til resten av albumet.

- Dre burde bli stilt foran domstolen i Haag for brudd på menneskerettighetene

«Game changer» Ifølge de norske rapperne er det først og fremst Dres produksjonsteft som har lagt lista høyt. Begge omtaler hans forrige plate, «2001», som et paradigmeskifte i rap.

- Måten lyden var skrudd på var en definitiv «game changer», sier Raknerud.

Også Kaveh Kholardi, som selv bare var fem år gammel sist Dr. Dre slapp et album, har fått med seg oppfølger-hypen.

- «2001» er hundre prosent klassiker. Med den teksturen og varmen i produksjonene hans, virker mye av dagens rapmusikk dum og sjelløs i forhold, mener den 21 år gamle rapperen.

Andre Young har ikke bekreftet om han selv rapper på albumet som slippes på fredag, men Don Martin har troen på rapmogulens helhetlige visjon og valg av samarbeidspartnere.

- Hvis Dre er villig til å sette navnet sitt på en utgivelse, har han nok noe viktig å melde. Han er verdens rikeste rapper. Det er nok ikke penger han er ute etter.

*Albumet «Compton: A Soundtrack» utgis eksklusivt gjennom Apple på fredag.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram