Er reisebøker på papir i ferd med å bli gammeldags?

Du trenger bare mobilen.

BLIR DIGITALE: Mange foretrekker reisetips på nett og lesebrett framfor mellom to permer. Her er Lonely Planets guide til Tyskland, både i papir- og Kindle-versjon. Foto: NTB Scanpix.
BLIR DIGITALE: Mange foretrekker reisetips på nett og lesebrett framfor mellom to permer. Her er Lonely Planets guide til Tyskland, både i papir- og Kindle-versjon. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Vi har en egen bokhylle hjemme, der gamle kartbøker og reiseguider står pent oppstilt. De representerer en solid nostalgitripp, selv for en som ikke akkurat kan kalle seg en stor globetrotter.

Men de siste par åra har hylla fått få tilføyelser. Lonely Planet og Rough Guide har blitt erstattet av Wikipedia og ulike reisesider på nett, og lenkesamlinger som mailes mellom reisefellene i tida før avreise.

Kart og restaurantanbefalinger tar liten plass i veska når de leses på en smarttelefon. Vi har kjapp tilgang på dem når vi trenger dem, og glemmer dem sjelden igjen på hotellet.

Det samme kom til uttrykk i en fersk markedsundersøkelse fra det amerikanske selskapet Bowker, som lager analyser for bokbransjen. De intervjuet 1500 briter og amerikanere om hvordan de planla feriene sine, og kom fram til at selv om trykte guidebøker fortsatt står høyt i kurs, øker bruken av reisenettsteder og mobil-applikasjoner - særlig blant britene. I tillegg scoret digitale produkter fra reisebokforlagene dårligere enn nettsider og apper fra uavhengige aktører, når brukerne ble spurt om hva de fant mest nyttig.

Det siste er dårlig nytt for forlagene, som kan måtte streve med å holde på kundene når flere og flere bytter ut papirguider med nettsider.

Mange av de største reisebokutgiverne satser imidlertid hardt på digitale utgaver av bøkene sine. Lonely Planet går for eksempel for en skikkelig markedsføringsjippo i forbindelse med London-OL, når de tilbyr en rekke av sine apper og ebøker om London gratis i en begrenset periode.

Den store fordelen med reisetips på nettet, er interaksjon mellom brukerne. Når det kommer nye oppdateringer hele tiden, blir informasjonen aldri utdatert - i motsetning til i ei bok. Derfor kreves det litt ekstra av ebøkene som skal ta opp kampen med reisenettstedene - noe flere utgivere har skjønt.

Mange av dagens faktabøker vil trolig bli erstattet av digitale tjenester i framtida, uten at det behøver gjøre forlagsansatte arbeidsløse. Gyldendals sopp-app, som ble lansert i 2010 er et eksempel på en utgivelse som kombinerer bok og interaktivitet. Appen er basert på boka «Sikre sopper», og gir en oversikt over de vanligste matsoppene og giftige søskenbarn, samt tips og råd, og muligheter for å lagre posisjoner for dine egne beste soppsteder. I tillegg kan ulike brukere tipse hverandre om soppstedene (hvis de er av typen som deler slik informasjon med andre).

Noen reisebøker vil trolig kunne holde seg bedre i papirformat enn andre. Dess mer bruksbok, dess mer mobil-vennlig. Litterære reiseskildringer er derimot ikke like fristende å lese på små skjermer. Og på enkelte turer er kanskje papir mest praktisk - uansett.

Tom Watson, amerikansk forfatter av guidebøker til fot- og teltturer i Minnesota, har ingen planer om å la seg digitalisere med det første. Som han nylig sa til ei Minnesota-avis:

- Bøker går ikke tomme for batteri, og koster ikke masse penger dersom du mister dem i elva.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer