LEDER

Regjeringen kutter i fri rettshjelp

Er rettssystemet bare for de rikeste, Erna Solberg?

Dagbladet mener: Regjeringens kutt i fri rettshjelp er med på å svekke tilliten til rettssystemet.

ORDNING UNDER PRESS: I revidert budsjett foreslår regjeringen igjen å kutte i fri rettshjelp-ordningen. Vanligvis pleier Venstre å redde ordningen, men nå sitter Venstre rundt bordet hos statsminister Erna Solberg, her på besøk på Stovner politikammer sammen med justisminister Tor Mikkel Wara for noen dager siden. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
ORDNING UNDER PRESS: I revidert budsjett foreslår regjeringen igjen å kutte i fri rettshjelp-ordningen. Vanligvis pleier Venstre å redde ordningen, men nå sitter Venstre rundt bordet hos statsminister Erna Solberg, her på besøk på Stovner politikammer sammen med justisminister Tor Mikkel Wara for noen dager siden. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Fri rettshjelp bør være en grunnplanke i en liberal rettsstat. Under denne regjeringen har ordningen vært under vedvarende press. I hvert statsbudsjett har Erna Solbergs regjering foreslått kutt og begrensninger i tilbudet. Det har som regel vært Venstres sure plikt å bruke politisk kapital på å reversere kuttene. Nå sitter Venstre i regjering og dermed er det alvorlig grunn til bekymring når regjeringen i revidert budsjett i praksis innskrenker adgangen til fri rettshjelp for uføretrygdete og lavtlønte som lever på fattigdomsgrensa.

Regjeringen foreslår å kutte i bevilgningene til fri rettshjelp med 87,1 millioner kroner. Forslaget begrunnes med at andelen husholdninger som kvalifiserer til fri rettshjelp er synkende. Det skyldes en «positiv inntektsutvikling», som det heter. Noen vil mene det heller skyldes at inntektsgrensen for rett til fri rettshjelp ikke er justert siden 2009. I samme periode har det vært en tilnærmet dobling i utgiftene til bolig og andre nødvendige formål, ifølge advokat Olav Sylte som kaller forslaget oppsiktsvekkende og krever at Stortinget må gripe inn. Sylte peker på at regjeringen gir med den ene hånda og tar med den andre. Tusenlappene som regjeringen ga i økt minstesats for uføretrygdete, gjør at de bikker så vidt over inntektsgrensa for fri rettshjelp.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.